Wpis z mikrobloga

@psycha: Jak w przypadku Morrowind vs Gothic 1/2 jest dość szerokie pole do dyskusji na temat tego, która gra jest lepsza w jakim aspekcie, tak tutaj te dwie okładki zdecydowanie powinny być odwrotnie.

Bo o ile Oblivion ma swoje problemy, o tyle Gothic 3, nawet z Community Patchem, jest zwyczajnie grą niedokończoną.
  • Odpowiedz
@Habemuspapam69: A to wynika z tego, że jej nie dokończyli. Jakby mieli czas, żeby zrobić faktyczny wątek główny, do tego jakieś bardziej rozbudowane wątki poboczne, ciekawsze i sensowniejsze zadania i postacie, wywalili beznadziejny system ciężkich skrzyń, to można by śmiało porównywać G3 z Oblivionem.

I pewnie nawet by wygrał, choćby ze względu na to, jak skopany jest system skalowania świata wraz z rozwojem postaci w Oblivionie.

A tak, to mamy
  • Odpowiedz
@psycha: w Obliviona nigdy nie próbowałem grać, jednak do G3 podchodziłem 2 razy i 2 razy odpuściłem. Najgorszy z Gothiców to na pewno. Co do jego ogólnej oceny nie będę się spierał, jednak jest to gra co najwyżej przeciętna. System walki jest k o s z m a r n y
  • Odpowiedz
I pewnie nawet by wygrał, choćby ze względu na to, jak skopany jest system skalowania świata wraz z rozwojem postaci w Oblivionie.

@Szysznik: są na szczęście mody, które to naprawiają. Do Gothica 3 masz w sumie tego community patcha i tyle. Oblivion poza beznadziejnym skalowaniem, memicznymi rozmowami między NPC czy ziemniaczanymi twarzami to moim zdaniem najlepsze questy gildii w całej serii, trochę fajnych wątków pobocznych w miastach i nawet niezły
  • Odpowiedz
@jandiabeldrugi:
Ja powgrywałem tyle różnych patchy i modów do G3 że grało sie miodnie. Nowe bronie, zbroje z jedynki i dwójki lekko upiększone. Mega miło wspominam, oczywiście fabuła mocno odstaje od poprzednich części, i w zasadzie cała gra to questy poboczne, ale nie odczuwałem że sie nudze czy coś.
Zwłaszcza drzewko umiejętności jest bardziej rozbudowane niż w starych Gothicach i model strzelania z łuku/kusz dużo lepszy. Bo masz celownik i
  • Odpowiedz
@jandiabeldrugi: No na pewno nie pomógł. Ale przy odpowiednim poprowadzeniu questów by przynajmniej może nie szkodził.

I co do późniejszych gier Piranii, to w Elexa nie grałem, ale w Risenach 2/3, to akurat nie rozmiar świata jako taki mi najbardziej przeszkadzał.

Co do rozpoczynania głównego wątku, to akurat Morrowind zrobił to lepiej od pozostałych części. I to raczej nie tylko ja tak uważam, bo sprawdziłem właśnie mody na NexusMods. I jak ustawiłem
  • Odpowiedz
@Habemuspapam69: @Szysznik: @Narcyz_:

Ja mam jednak trochę inne niż Wy odczucia co do Gothica 3. Kilka miesięcy temu odświeżyłem sobie tę część po 10 latach przerwy i grało mi się bardzo przyjemnie, zwłaszcza, że wiele już zapomniałem z pierwszego przechodzenia. Owszem, ta gra ma swoje mankamenty i pod pewnymi względami przydałoby się ją poprawić, ale ma też sporo plusów. Muzyka i udźwiękowienie, które są na najwyższym
  • Odpowiedz
W pierwszym Gothiku zbierasz zioła uzdrawiające, bo ważna postać jest ranna, a same zioła znajdują się na środku niebezpiecznego bagna. W G3 zbierasz zioła lecznicze, bo leniwemu Sebastianowi nie chce się ruszyć tyłka z jaskini.

@Szysznik: Można też spojrzeć na to z drugiej strony - w pierwszym Gothicu zbierasz zioła na niebezpiecznych bagnach, bo ważna postać jest ranna, a potem się okazuje, że te same zioła miał miejscowy handlarz, tylko
  • Odpowiedz
@Szysznik: A co do ciężkich skrzyń to pełna zgoda, kompletnie nietrafiony pomysł. Nawet przy uważnej i dokładnej eksploracji najlepsze bronie zdobywało się dopiero pod koniec gry, kiedy i tak już były niepotrzebne...
  • Odpowiedz
@Szysznik: to jest dobre jak grasz już któryś raz. Oczywistym jest, że tego rodzaju mody usuwające początek gry są popularne w Skyrimie/Oblivionie a w Morrowindzie nie, bo tam ta początkowa sekwencja jest krótka. Z perspektywy NIE robienia głównego wątku jest to spoko. Samo zawiązanie historii jest jednak słabe i zwyczajnie bez sensu fabularnie, bo patrząc realnie, po uwolnieniu ze statku najlogiczniejszą rzeczą jaką można zrobić z jakąś paczką jest jej
  • Odpowiedz
@Szysznik:
Przecież w trójce masz 3 różne zakończenia. W pozostałych częściach jedno. Tak samo z frakcjami, w jedynce czego byś nie zrobił to w 4 rozdziale i tak stajesz się członkiem Nowego Obozu, dostajesz pancerz Najemnika, pomagasz Najemnikom i Magom Wody. Finito, jedna ścieżka rozwoju którą gra narzuca i nie masz prawa wyboru.
W trójce możesz grać po stronie Assassynów, Koczowników, Buntowników, Orków, czy trzepać reputacje na pancerz Nordmarczyka.
Jeśli to jest
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
System walki jest k o s z m a r n y

@Narcyz_: nie rozumiem G3 pod tym względem kompletnie. Coś jest bardzo zepsute w tej grze. Miałem kilka podejść do Gothica i czasem wszystkich orków ściągałem na 2-3 hity, a czasem musiałem uciekać przed orkami. W obu przypadkach te same ustawienia i bronie. A nie miałem skilla "zabójca orków".
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Paczek_w_masle: ja pamiętam, że najlepszą taktyką w Gothic 3 było przyparcie przeciwnika do ściany i spamowanie ataku ( ͡° ͜ʖ ͡°) W ogóle zabawne było, że orków zdegradowano do roli podrzędnych przeciwników ale już jakiś dzik stanowił nie lada problem.
  • Odpowiedz