Wpis z mikrobloga

Jakie waszym zdaniem jest najlepsze miejsce do zamieszkania na #slask, dokładniej w obrębie aglomeracji/konurbacji śląskiej? Chodzi o dostęp do usług, komunikacji, rozrywki, atrakcyjność nieruchomości, spokój, brak patologii itp. W komentarzach chętnie poczytam wszystkie argumenty za i przeciw jak i polecane dzielnice/osiedla bo jak wiadomo w obrębie jednego miasta mogą być diametralne różnice.
#katowice #gliwice #chorzow #zabrze #swietochlowice #rudaslaska #sosnowiec #tychy #bytom

Najlepsze miejsce do zamieszkania na śląsku to

• Katowice 26.4% (107)
  • Gliwice 24.9% (101)
  • Chorzów 4.9% (20)
  • Zabrze 1.0% (4)
  • Świętochłowice 3.0% (12)
  • Ruda Śląska 4.0% (16)
  • Sosnowiec 15.8% (64)
  • Będzin 1.2% (5)
  • Tychy 12.8% (52)
  • Bytom 5.9% (24)

Oddanych głosów: 405

• 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k4cz:Z Świnami to zależy gdzie bo Chropaczów i Lipiny zgoda ale Piaśniki i Centrum to IMO najbardziej niedoceniane rejony aglomeracji. Ponad rok analizowałem gdzie kupić mieszkanie w metropolii i ostatecznie padło na Świętochłowice os. Skałka. Plusy: - kapitalna komunikacja (2x linia kolejowa (S1, S8), 4 linie tramwajowe, kupa busów w tym M1, DTŚ), z 6-7 stawów rekreacyjnych w tym Skałka (top tego typu miejsc na sl), Amelung (tak wiem to
  • Odpowiedz
@k4cz: Jak oczekujesz spokoju to Tychy. Samo miasto jest niewielkie więc wszędzie blisko. Do Kato do centrum najszybciej dojechać pociągiem ok 20min.
Zwróć może uwagę jak wygląda sytuacja z powietrzem w zimę. W wielu miastach w kamienicach pali się "węglem" i smród jest okropny.
  • Odpowiedz
@brian123 świętochłowice dramat, może i jest dobra komunikacja, ale tu nie ma kompletnie nic. Skałka zabetonowany shit dookoła nawet miejsca w którym gdzieś swobodnie można byłoby usiąść
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@xdekhaker Aktualnie też mieszkam i pracuję w aglomeracji ale czas kupić w końcu coś swojego, rozważam po prostu gdzie będzie najkorzystniej. Choć nie powiem, trochę kusi żeby wybrać inny większy ośrodek miejski jak Kraków czy Wrocław ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@k4cz: Ruda Śląska (najlepiej Halemba/Halemba 2) spokojne dzielnice z stosunkowo tanimi i fajnymi mieszkaniami. Szybki wyjazd w stronę Gliwic, Katowic (5min do A4), Tych itp. Jest aquapark :D 4 siłownie. Niestety bary mogłyby być lepsze. Halemba 2 ma pętle autobusową i można dojechać prawie wszędzie. Dużo lasów z fajnymi trasami rowerowymi ciągnącymi się nawet po Katowice.
  • Odpowiedz
@k4cz: Katowice albo okolice. Sąsiednie miasta to są jak dzielnice katowic :D Poza tym katowice mają największy potencjał rozwojowy, co zresztą teraz widać. Gdyby nie pandemia to byłoby pewnie lepiej.
  • Odpowiedz
Świętochłowice i Bytom to moim zdaniem najbardziej depresyjna i patologiczna część Śląska, tanie mieszkania i dobry dojazd chyba mnie nie przekonają ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@k4cz: nikt ci nie karze mieszkać w bytomiu czy w świętochłowicach w patologicznych dzielnicach :D.
Świętochłowice czy bytom, to tak jak byś jechał z ursynowa w Warszawie do centrum.
Generalnie to polecam zamieszkać jak najblizesz głównych dróg komunikacyjnych tzn. DTŚ, lub
  • Odpowiedz
Dziwne że nie ma Siemianowic, z bytkowa bliżej do centrum Katowic niż z większości dzielnic Katowic. Tramwaje i autobusy jeżdżą całą noc, tanio, spokojnie, sporo zieleni
  • Odpowiedz
@k4cz: Zależy ci uważasz za "dobrze skomunikowane" i "spokój". Ja polecam wydupia Sosnowca, Jaworzna i Dąbrowy Górniczej. Ja mieszkam w Trzebiesławicach (dzielnica DG) od roku i w życiu bym nie wrócił bliżej centrum
  • Odpowiedz
@k4cz: ja mieszkam w Dąbrowie Górniczej, wcześniej mieszkałem na Paderewskiego w Katowicach oraz na Uniwersyteckiej w Katowicach. Po roku zastanawiania się gdzie kupić mieszkanie, padło na Sosnowiec/Dąbrowa Górnicza. Z tego że DG znam lepiej, ostatecznie padło na DG.

Ja pracuje zdalnie, więc dojazdy mnie nie interesują, ale i tak i tak dojazd do Kato jest super, teraz pojawiły się nocne busy, co godzine jest. Dodatkowo ubery są, więc dojechać wszędzie
  • Odpowiedz
@k4cz: Ważne są ulice, osiedla. W ramach tego samego miasta możesz mieć zupełnie inne odczucia zależnie gdzie mieszkasz.
Problem jest taki że ludzie kierują się uprzedzeniami przy ocenie miasta.
  • Odpowiedz
@k4cz: Zabrze słabo wypada widzę, ale podam przykład osiedla Guido niedaleko ronda sybiraków. Na osiedlu są sklepy, szkoła, przedszkole, las, place zabaw. Patologii praktycznie w tej okolicy brak, osiedle przy lesie z wieloma ścieżkami na spacery, rower itp. Do ronda 2 minuty skąd masz 25 minut do Katowic i 15 do Gliwic, są też przyśpieszone autobusy w obu kierunkach.
Rozrywka i gastro w Zabrzu leży, ale w kilkanaście minut jesteś
  • Odpowiedz