Jakie waszym zdaniem jest najlepsze miejsce do zamieszkania na #slask, dokładniej w obrębie aglomeracji/konurbacji śląskiej? Chodzi o dostęp do usług, komunikacji, rozrywki, atrakcyjność nieruchomości, spokój, brak patologii itp. W komentarzach chętnie poczytam wszystkie argumenty za i przeciw jak i polecane dzielnice/osiedla bo jak wiadomo w obrębie jednego miasta mogą być diametralne różnice. #katowice #gliwice #chorzow #zabrze #swietochlowice #rudaslaska #sosnowiec #tychy #bytom
@k4cz:Z Świnami to zależy gdzie bo Chropaczów i Lipiny zgoda ale Piaśniki i Centrum to IMO najbardziej niedoceniane rejony aglomeracji. Ponad rok analizowałem gdzie kupić mieszkanie w metropolii i ostatecznie padło na Świętochłowice os. Skałka. Plusy: - kapitalna komunikacja (2x linia kolejowa (S1, S8), 4 linie tramwajowe, kupa busów w tym M1, DTŚ), z 6-7 stawów rekreacyjnych w tym Skałka (top tego typu miejsc na sl), Amelung (tak wiem to
@k4cz: Jak oczekujesz spokoju to Tychy. Samo miasto jest niewielkie więc wszędzie blisko. Do Kato do centrum najszybciej dojechać pociągiem ok 20min. Zwróć może uwagę jak wygląda sytuacja z powietrzem w zimę. W wielu miastach w kamienicach pali się "węglem" i smród jest okropny.
@brian123 świętochłowice dramat, może i jest dobra komunikacja, ale tu nie ma kompletnie nic. Skałka zabetonowany shit dookoła nawet miejsca w którym gdzieś swobodnie można byłoby usiąść
@xdekhaker Aktualnie też mieszkam i pracuję w aglomeracji ale czas kupić w końcu coś swojego, rozważam po prostu gdzie będzie najkorzystniej. Choć nie powiem, trochę kusi żeby wybrać inny większy ośrodek miejski jak Kraków czy Wrocław ( ͡º͜ʖ͡º)
@k4cz: Ruda Śląska (najlepiej Halemba/Halemba 2) spokojne dzielnice z stosunkowo tanimi i fajnymi mieszkaniami. Szybki wyjazd w stronę Gliwic, Katowic (5min do A4), Tych itp. Jest aquapark :D 4 siłownie. Niestety bary mogłyby być lepsze. Halemba 2 ma pętle autobusową i można dojechać prawie wszędzie. Dużo lasów z fajnymi trasami rowerowymi ciągnącymi się nawet po Katowice.
@k4cz: Katowice albo okolice. Sąsiednie miasta to są jak dzielnice katowic :D Poza tym katowice mają największy potencjał rozwojowy, co zresztą teraz widać. Gdyby nie pandemia to byłoby pewnie lepiej.
Świętochłowice i Bytom to moim zdaniem najbardziej depresyjna i patologiczna część Śląska, tanie mieszkania i dobry dojazd chyba mnie nie przekonają ( ͡°ʖ̯͡°)
@k4cz: nikt ci nie karze mieszkać w bytomiu czy w świętochłowicach w patologicznych dzielnicach :D. Świętochłowice czy bytom, to tak jak byś jechał z ursynowa w Warszawie do centrum. Generalnie to polecam zamieszkać jak najblizesz głównych dróg komunikacyjnych tzn. DTŚ, lub
Dziwne że nie ma Siemianowic, z bytkowa bliżej do centrum Katowic niż z większości dzielnic Katowic. Tramwaje i autobusy jeżdżą całą noc, tanio, spokojnie, sporo zieleni
@k4cz: Zależy ci uważasz za "dobrze skomunikowane" i "spokój". Ja polecam wydupia Sosnowca, Jaworzna i Dąbrowy Górniczej. Ja mieszkam w Trzebiesławicach (dzielnica DG) od roku i w życiu bym nie wrócił bliżej centrum
@k4cz: ja mieszkam w Dąbrowie Górniczej, wcześniej mieszkałem na Paderewskiego w Katowicach oraz na Uniwersyteckiej w Katowicach. Po roku zastanawiania się gdzie kupić mieszkanie, padło na Sosnowiec/Dąbrowa Górnicza. Z tego że DG znam lepiej, ostatecznie padło na DG.
Ja pracuje zdalnie, więc dojazdy mnie nie interesują, ale i tak i tak dojazd do Kato jest super, teraz pojawiły się nocne busy, co godzine jest. Dodatkowo ubery są, więc dojechać wszędzie
@k4cz: Ważne są ulice, osiedla. W ramach tego samego miasta możesz mieć zupełnie inne odczucia zależnie gdzie mieszkasz. Problem jest taki że ludzie kierują się uprzedzeniami przy ocenie miasta.
@k4cz: Zabrze słabo wypada widzę, ale podam przykład osiedla Guido niedaleko ronda sybiraków. Na osiedlu są sklepy, szkoła, przedszkole, las, place zabaw. Patologii praktycznie w tej okolicy brak, osiedle przy lesie z wieloma ścieżkami na spacery, rower itp. Do ronda 2 minuty skąd masz 25 minut do Katowic i 15 do Gliwic, są też przyśpieszone autobusy w obu kierunkach. Rozrywka i gastro w Zabrzu leży, ale w kilkanaście minut jesteś
#katowice #gliwice #chorzow #zabrze #swietochlowice #rudaslaska #sosnowiec #tychy #bytom
Najlepsze miejsce do zamieszkania na śląsku to
Zwróć może uwagę jak wygląda sytuacja z powietrzem w zimę. W wielu miastach w kamienicach pali się "węglem" i smród jest okropny.
@k4cz: nikt ci nie karze mieszkać w bytomiu czy w świętochłowicach w patologicznych dzielnicach :D.
Świętochłowice czy bytom, to tak jak byś jechał z ursynowa w Warszawie do centrum.
Generalnie to polecam zamieszkać jak najblizesz głównych dróg komunikacyjnych tzn. DTŚ, lub
Ja pracuje zdalnie, więc dojazdy mnie nie interesują, ale i tak i tak dojazd do Kato jest super, teraz pojawiły się nocne busy, co godzine jest. Dodatkowo ubery są, więc dojechać wszędzie
Problem jest taki że ludzie kierują się uprzedzeniami przy ocenie miasta.
Rozrywka i gastro w Zabrzu leży, ale w kilkanaście minut jesteś