Wpis z mikrobloga

Jakie waszym zdaniem jest najlepsze miejsce do zamieszkania na #slask, dokładniej w obrębie aglomeracji/konurbacji śląskiej? Chodzi o dostęp do usług, komunikacji, rozrywki, atrakcyjność nieruchomości, spokój, brak patologii itp. W komentarzach chętnie poczytam wszystkie argumenty za i przeciw jak i polecane dzielnice/osiedla bo jak wiadomo w obrębie jednego miasta mogą być diametralne różnice.
#katowice #gliwice #chorzow #zabrze #swietochlowice #rudaslaska #sosnowiec #tychy #bytom

Najlepsze miejsce do zamieszkania na śląsku to

• Katowice 25.9% (103)
  • Gliwice 25.4% (101)
  • Chorzów 5.0% (20)
  • Zabrze 1.0% (4)
  • Świętochłowice 3.0% (12)
  • Ruda Śląska 4.0% (16)
  • Sosnowiec 16.1% (64)
  • Będzin 1.3% (5)
  • Tychy 12.8% (51)
  • Bytom 5.5% (22)

Oddanych głosów: 398

• 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k4cz: Gliwice są spoko jak najbardziej, dobrze skomunikowane, mało korków, dużo knajp, atrakcji, jest rynek gdzie zawsze coś się dzieje, mało patoli, wszystko na miejscu, troche taniej niż w Katowicach, dużo pracy
  • Odpowiedz
@k4cz: Dziwne, że tylko 2 głosy na chorzów, bardzo spokojne miasto, park niedaleko, stadion ruchu i śląski, blisko do katowic. W Parku wiele rozrywki, teraz na rynku zrobili scenę na której co weekend grają jakieś zespoły.
Tylko, że mieszkania najlepiej szukać centrum ryszki, gałeczki, młodzieżowa. Pewnie jeszcze gdzies, ale tak dobrze Chorzowa to nie znam ;D
  • Odpowiedz
@k4cz: Świętochłowice, 10 min autem do kato 10 do gliwic :) ceny mieszkań jeszcze nie porażają :) jest Skałka, basen, korty tenisowe, siłownie itp. jest gdzie zjeść i się napić :)
  • Odpowiedz
@k4cz: jako Tyszanka mogę Ci opowiedzieć o zaletach i wadach mojego miasta.
Bezsprzecznie jest to jedno z bardziej zielonych miejsc, znajdziesz tu sporo przestrzeni do rekreacji, a już ścieżki rowerowe w stronę Pszczyny to bajka. Komunikacja miejska bardzo spoko, dodatkowo szybko dostaniesz się do Katowic koleją (+park&ride), bez problemu wyskoczysz też w góry
Nie wiem co rozumiesz przez atrakcyjność nieruchomości, ale wydaje mi się, że jest w czym wybierać: sporo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@yellowshadow też jestem zaskoczony, Chorzów wydaje mi się fajną alternatywą Katowic szczególnie osiedle Klimzowiec, blisko park śląski, blisko do centrum miasta i wygląda po prostu ładnie i spokojnie
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@Nethiu @slapdash Świętochłowice i Bytom to moim zdaniem najbardziej depresyjna i patologiczna część Śląska, tanie mieszkania i dobry dojazd chyba mnie nie przekonają ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@k4cz: kolega wyżej wymienił Bielsko-Białą, i chociaż nie wlicza się ona w aglomerację to też fajne miejsce do życia, szczególnie dla osób aktywnych. No i jest gdzie usiąść latem na piwie. Gorzej jest (jak sądzę) z pracą - zdecydowanie łatwiej zaczepić się w którejkolwiek korpo czy zakładach właśnie w aglomeracji.
  • Odpowiedz