Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tymi 1.8TFSI montowanymi w a3 8p? Jedni piszą że całkowicie nie opłaca się w to wchodzić, inni niby nagniatają już dłuższy czas bez awarii. Widzę że dość tanio można kupić polifta (od 2008r) i zacząłem rozważać to jako alternatywę dla zakupu tego samego modelu jednak kilka lat starszego z 2.0TFSI oraz a4b7 również w 2.0TFSI. Słyszałem że są problemy z rozrządem no i standardowo jak to w TFSI z poborem oleju, jedni twierdzą jednak że ten silnik problemu z olejem nie ma, inni potwierdzają że olej w-------a xD
Może ktoś tutaj ogarnia temat i się wypowie, wołam też @SpalaczBenzyny
#motoryzacja #audi #tfsi
SaulGoodmann - Jak to jest z tymi 1.8TFSI montowanymi w a3 8p? Jedni piszą że całkowi...

źródło: comment_1629301740dlbw8uufvz6HnGHNamSrD3.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BenitoM: Ta ale tej opcji nie biorę pod uwagę prawie wcale, jeśli miałbym wchodzić w B7 to obowiązkowo musiało by być to quattro a znalezienie 1.8T w takiej konfiguracji jest trudne, zwłaszcza w sedanie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@SaulGoodmann: mam od 2 miesięcy A3 8P z 2008 po lifcie, kupiony od sąsiada mechanika, gościa znam od dziecka więc samochód z pewnej reki i powiem ci, że zrobiłem już ponad 4000 tysiące km i grama oleju nie dolalem ( ͡° ͜ʖ ͡°) też się naczytalem o tym przed zakupem i sygnałem palę, ale na razie cieszę się jazdą, silnik to 1.8 TFSI ten CDAA, samochód
  • Odpowiedz
@SaulGoodmann: zastanawiałem się nad nim i wszystko zależy od konkretnej sztuki oraz oznaczeń tych silników, niestety większosć opinii to negatywy z powodów o których pisałeś, te silniki po ok 100 tys lubią sie sypać i to mnie zniechęciło niestety, najlepiej pogadać z mechanikiem jakimś co to robi i Ci powie. Generalnie ja raczej na nie.
  • Odpowiedz
@SaulGoodmann Ja bym osobiście odpuścił, rocznik o którym wspomniałeś posiada silniki z pierwszej i najgorszej generacji TFSI. Wszystko zależy jednak do eksploatacji (wymiana oleju przede wszystkim). Jeśli masz jakiś sprawdzony egzemplarz to można zaryzykować.
  • Odpowiedz
@BenitoM taak, też miałem 1.6 hahaha. Nie wspominam dobrze, upg robiona, w najlepszym momencie wlałem przez miesiąc 5 litrów oleju a przy wyprzedzaniu redukcja z 5 na 3 haha
  • Odpowiedz
@SaulGoodmann: Ile w tym prawdy to nie wiem ale podobno szczególnie w tych 1.8 rocznik nie zawsze oznacza, że silnik ma założone poprawione elementy niby zdarzało się, że w 'poliftach' były montowane jednostki z początku produkcji.
  • Odpowiedz