Wpis z mikrobloga

@spayker: obecnie jest tylko HDD model; WBC WD10SPZX-21Z10T0
Poprzedni SSD miałem: Kingston SUV500M8/240G Ale uległ uszkodzeniu (to juz drugi dysk ssd w tym nitro 5 który padł)
dzis kupiłem sx8200 pro XPG z tym, ze ten jest SSD M.2 PCIe i BIOS mi go nie wykrywa :/ nie wiem czy akurat ten dysk pasuje pod płyte AN515-42 czy po prostu może gniazdo pod ssd jest uszkodzone na tyle ze uszkadza
  • Odpowiedz
@wapien: ogolnie ten kingstone ma chusteczkowe oceny dlatego pewno padl.
wychodzi na to, ze dyski pasuja i ten kingstone i adata. Jak przelaczysz sie w tryb biosu to jest widoczny?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@spayker kingostne pada co dwa lata średnio, już raz był wymieniany w ramach gwarancji w morele dlatego chciałem coś lepszego ale nie wiem czy akurat ta płyta główna jest w stanie się dogadać z nmve PCIe czy zwykłym M.2
  • Odpowiedz
@wapien: to by wychodzilo na to, ze ten xpg nie jest kompatybilny z Twoja plyta. W gniazdo na plycie ten dysk normalnie wchodzi? Bo na mobo mozesz miec troche wezsze i szersze wejscie na gniezdzie. Na dyskach mozesz tez miec 1 lub 2 wyciecia. Bo musisz wiedziec czy na plycie masz gniazdo NVMe (1 wciecie w dysku) czy m.2 sata (2 wciecia) i czy obsluzy.
https://www.atpinc.com/blog/what-is-m.2-M-B-BM-key-socket-3
wedlug tego - mialem
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@spayker właśnie, uszkodzony dysk był na 2 wcięcia, płyta główna ma na 1 i kupiłem ten xpg z jednym wcięciem z prawej strony chyba to typ B, wejść wszedł elegancko myślałem że będzie spoko ale nie wykrywa bios i jest nędza nie wiem co dalej, czy zwrócę w ogóle rozpakowany dysk do sprzedajacego, to jednak 300 Zeta i czy gdy kupię dysk typ C z dwoma wcięciami to będzie go wykrywal
  • Odpowiedz
@wapien: hmm... jedynie co by pozostawalo to ogarniecie przejsciowki na usb i wpiecie, aby sprawdzic czy dziala w ogole.
Zapakuj i oddaj w regulaminowych 14 dniach piszac, ze dysk nie dziala i zwracaj. Jestes mi w stanie podac model plyty glownej w tym lapku? cmd->systeminfo
  • Odpowiedz
z jednym wcięciem z prawej strony chyba to typ B

@wapien: typ B to SATA, typ M to NVME, ale wczoraj był już mirek który sobie NVME do stacjonarki kupił zamontował i nie działa, szybkie spojrzenie na manuala a tam M.2 key M ale kurfa tylko SATA.

Jeszcze bym spróbował update biosu zrobić.
  • Odpowiedz