Wpis z mikrobloga

Jakby nie ogarniam tych tekstów o słabej optymalizacji. Co to znaczy? Jakby ktoś miał RTX5060 czy 5070 i pisałby, że mu gra laguje, to rozumiałbym, że gra ma słabą optymalizację, ale jak widzę wpisy ludzi, którzy grają na kartach sprzed 4-5 generacji wstecz i piszą coś o złej optymalizacji, to zastanawiam się czego Wy oczekujecie od swoich komputerów. Gra jest na UE5 i jest jedną z najładniej wyglądających gier na tym silniku, więc siłą rzeczy niesie to za sobą koszta poniesione w wymaganiach sprzętowych.

Jak ktoś chce grać w nowe gry, to niestety ale taka przyjemność kosztuję. Jeśli na wysokich ustawieniach wizualnych to około 10k trzeba liczyć na PCta, a jak komuś nie zależy na grafice i chce okazjonalnie grać to niech kupuje Xboxa Series S za tysiąc złotych i niech nie narzeka na optymalizację czy limit 30 FPS, skoro koszt jaki poniósł, by grę uruchomić to raptem tysiąc złotych, co przy obecnych cenach nie jest wielką sumą.

A sama gra? Moim zdaniem świetna i biorąc pod uwagę cenę za klucze ~120zł w dniu premiery, to żal osób, które zastanawiały się czy ta gra jest tyle warta. Wersja pudełkowa na PC za 170zł też fajna, i dobrze prezentuje się na półce.

Alkimia i ludzie z Kroniki Myrtany? Udało Wam się. Wydajcie patche dla tych narzekających i róbta Gothica 2 + Noc Kruka Remake.
#gothicremake #kronikimyrtany #kiszak #gothic #pcmasterrace #ps5
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iksboks: Tyle że ta gra nie wygląda jakoś wspaniale w kontraście do innych, nawet starszych tytułów, przeskok wizualny od ~10 lat jest mały a wymagania sprzętowe nieproporcjonalnie większe. I to nie jest wina samej alkimi oczywiście
  • Odpowiedz
@iksboks: Gram na i7 12700K i RTX 4080 Super w 1080p z DLSS quality. Ustawienia very high, tekstury i antyaliasing na extreme. Klatki potrafią spać w okolice 50 xD Aczkolwiek przez większość czasu jest stałe 60 (zablokowałem na 60). Rzekłbym, że d--y nie urywa ta optymalizacja. W takie Resident Evil Requiem grałem z path tracingiem w 90 klatkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@iksboks: Raz, że z Kronik Myrtany to tam jest tylko gościu od montowania filmików więc po co to wspominanie ich. A dwa, ta gra jest jedną z najlepiej zoptymalizowanych jakie widziałem. 170 FPS na takiej grafice w porównaniu do tego wszystkiego innego co się wydaje to takie przysrywanie się, bo rumun kazał na podstawie trailera srania do zlewu. Za to w grze brakuje contentu, i jak zaczną od razu wchodzić
  • Odpowiedz
@96431e9dfa1a78af1aadcfcc744e7548: Niestety wychodzi na to, że twórcy jednak powinni wycinać eksperymentalne ustawienia, bo nadal trafiają się debile co myślą, że powinni na nich grać mimo, że jest w nawiasie napisane, że są eksperymentalne. Przypomina mi się Ubersampling w Wiedźminie 2, tam nawet na czerwono to napisali a i tak barany srali, że im gra przez to klatkuje.
  • Odpowiedz
@iksboks: to nie jest 2010 rok, żeby komputer sprzed 3 lat był złomem. Outer worlds 2 też są na UE5, też są niezbyt dobrze zoptymalizowane, ale działają o niebo lepiej.

A na konsolach nie masz stabilnych 30 klatek.
  • Odpowiedz
@miloszy: Na czym wy to odpalacie xD Ja mam czteroletniego PC, przeciętnego. Czy ja o czymś nie wiem? Czy te 4070 są aż tak przepotężne, że każda inna karta rady nie daje? No a Outer World przecie wygląda jak g---o to co to za porównanie.
  • Odpowiedz
@iksboks: FPSy jak fpsy ale jak mam w normalnej eksploracji 80 z włączonym DLSS, a nagle w statycznym dialogu mi schodzi do 15-20 to coś jest raczej grubo nie tak xD W optymalizacji chodzi o to, żeby gra mniej więcej trzymała równe klatki, a nie robiła takie zjazdy.
  • Odpowiedz
@iksboks: xD
To nie jest rok 2002, ze kompa trzeba zmieniac co pare lat xD
Jak mi red dead legancko dziala na ultra to bym oczekiwal, ze gorzej wygladajace gry tez beda smigaly.
  • Odpowiedz
  • 3
@96431e9dfa1a78af1aadcfcc744e7548: kolejny gagatek porównuje open worlda z spora ilośćia symulacji w tle do małych mapek z residentow gdzie gra jedyne co musi pamiętać to że zabiłes już zrespionego przeciwka i podnioles itemki
zoba jak śmiga nowy monster hunter na RE enginie
  • Odpowiedz
a tak na marginesie, to mozliwe ze w tym remaku w ogole nie czuc pieniadza bo wszystkie modele wyglada jak te darmowe z UE marketplace, duzo osob sie czepia mimiki twarzy, k---a ja skipuje 90% dialogow i mam to w totalnie w dupie, serio ktos jara sie tym dennym dubbingiem poza tym ze jest memiczny?
ale jakis utalentowany art desinger(tak sie nazywa ta pozycja?) na prawde dobrze to poskladal i gra momentami
aleroc - a tak na marginesie, to mozliwe ze w tym remaku w ogole nie czuc pieniadza b...

źródło: 1781588948982352342

Pobierz
  • Odpowiedz