Wpis z mikrobloga

Raczej nie to miałem na myśli pisząc o tym, że nie muszą być proste. Obecnie panuje straszne parcie na upraszczanie interfejsów

@ninio: No to lukiemu chodziło o filozofię KISS a nie o uproszczenie programów.

Tak właśnie powinno być,

@ninio: No to też łuki raczej miał na myśli.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: No ja go tak nie zrozumiałem, zwłaszcza ostatnią część. Namawia do instalacji z konsoli i krytykuje dodawanie oprogramowania GUI jako komplikowanie systemu.
  • Odpowiedz
@ninio: @grappas: ok doczytałem sobie, że pamac to nakładka na pacmana więc w zasadzie nie wiem co by miała psuć.

Koment z yt:

Pamac uses pacman for managing packages from the official repo, but it also has flatpack, snap and AUR support built in, and it has a GUI! I don't think it complicates things. On the contrary, it makes everything so much simpler. I can basically install
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Używam manjaro i nigdy nie skorzystałem bezpośrednio z pacmana. Pamac to jedna z najlepszych rzeczy w tej dystrybucji.

@grappas: Cośtam cośtam, linux nie powinien być jak windows czy mac, "... I think people should just install programs on commandline..."
  • Odpowiedz
dlatego też manjaro to syf

@Kryspin013: Nie używaj kernela lts, płacz, że nie działa. ¯\_(ツ)_/¯
Po 2 latach korzystania i dopieszczania Archa, od 3 lat lecę na Manjaro i to najlepszy system do pracy ever, bo zwyczajnie działa i wszystko jest prekonfigurowane, więc nie musisz spędzać miesiąca na konfiguracji systemu i instalowania podstawowych paczek.
Tylko, gdy używasz systemu do pracy, to ustaw go jak do pracy! Oto instrukcja obsługi: kernel
  • Odpowiedz
Oczywiście wszystko z AUR wymaga weryfikacji, ale to dalej najlepsze pub repo w świecie linuxów.

@niepodszywamsiepodbiauka: Ale też niskie jakościowo i z kiepskim supportem. Więc pośrednio się zgadzam. Nie najlepsze a najszersze bo ma najniższy próg wejścia z popolarnych distro. Pisanie skryptów budujących np do debiana wymaga większej wiedzy.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Wiedzy? xD Instalowanie pierdyliarda paczek z sourca to zagracenie sobie systemu i wcześniej czy później, stos konfliktów. Już pomijam ogromną stratę czasu. Release na Debiana wymaga p---------a się z dokumentacją i pisania ton bzdurnych nikomu niepotrzebnych tekstów. Paczki w fazie tested na Debianie, w rodzinie Arch są już deprecated. Był kiedyś spoko materiał jednego linux deva sporo wydającego dla Debiana, który nie umiał uwierzyć jak przyjemnym procesem jest release
  • Odpowiedz
@Kryspin013: A tam p---------e. Flatpak już ma duży plus przed AUR samym tym, że możesz go odpalić na różnych dystrybucjach. Musisz pobierać cały runtime? No trudno, na czymś trzeba się oprzeć, a deduplikację można zrobić na poziomie systemu plików. Przyczepić się można do nadmiernej izolacji przez sandbox (drag-and-drop ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

Z AppImage jest ten problem, że nie masz żadnej gwarancji, że program odpali na
  • Odpowiedz
Z AppImage jest ten problem, że nie masz żadnej gwarancji, że program odpali na jakiejś dystrybucji. Musisz samemu testować, a jak nie uwzględnisz, że dystrybucja X ma inną wersję bibliotek, to użytkownik na powitanie dostanie ( ͡° ͜ʖ ͡°):

@Utylizacja: Moim zdaniem z tym nie ma aż takiego problemu. Twórca appimage może nasrać libami do środka tak jak się to robi w snapie i flatpaku. Gry na humble jakimś cudem
  • Odpowiedz
Twórca appimage może nasrać libami do środka tak jak się to robi w snapie i flatpaku.

@Kryspin013: Ale lib ciągnie liba za sobą i jak już dołączysz np. za dużo gtk, to musisz też odpowiednią wersję cairo, potem pango, potem z tego powodu harfbuzz, a on wymaga też wersji nie niższej niż x czegoś tam itd. itd.
I wychodzi, że i tak musisz 100 MB bibliotek dodać, a i tak nie masz
  • Odpowiedz
od tego masz np steam

@Kryspin013: REEEEE i na steamie będziemy dystrybuować wszystkie programy typu Krita, Gimp, LibreOffice, Firefox? XD Wiem, że chodzi o gry, ale no.
Chociaż Steam też ma runtime - ponad 2 GB, więc wychodzi jeszcze gorzej XD

Żadne z 3 rozwiązań obecnie czegoś takiego nie oferuje by dystrybuować soft offlinowych w paczkach, zapewnić izolację i dociągać cały runtime niezależny
  • Odpowiedz