Myślę nad przeprowadzką z Wrocławia do mniejszego miasta w perspektywie 2 lat. Dużo dobrego słyszę o Świdnicy, podoba mi się to miasto i bliskość gór. Myślę też nad Legnicą i Opolem.
Priorytetem jest bliskość Wrocławia, muszę być średnio 2 dni w tygodniu w biurze, dlatego zwracam uwagę na dobry dojazd, również pociągiem.
Jestem z Legnicy więc nie musicie mi przypominać że jest brzydka ( ͡°͜ʖ͡°). Natomiast Opole znam i mam mieszane uczucia.
Jakie są wasze opinie o życiu w Świdnicy i Opolu, ewentualnie jakie inne miasta można rozważyć? #wroclaw #dolnyslask #swidnica #opole
@wypok_user: Opole, dużo więcej się dzieje niż w Świdnicy, a nadal wszędzie da się dotrzeć z buta. Jest kilka fajnych miejscowej do relaksu, kilka knajpek, jeziorka, Czechy w godzinę drogi.
Opole jest na tyle dużo, że jest tam wszystko czego potrzeba ale na tyle małe, że brak jednak tylu wydarzeń kulturalnych i atrakcji co np. we wspomnianym Wrocławiu. Ogólnie nie jest to złe miejsce do życia o ile pracuje się zdalnie/ma firmę i na weekend nie szuka się atrakcji w bliskiej okolicy a raczej planuje zawsze jakiś wypad do innego miasta itd.
@wypok_user: Jak chcesz sie budować i to koło wro to teraz sporo domów jest w krzyżanowicach (chodze na spacery tam i jest sporo nowych domow). Chociaż mi personalnie pasowała by też legnica a raczej przedmieścia albo tam między środa slaska a wro - bo hejce a4 ( ͡°͜ʖ͡°)
@wypok_user: Brzeg. Może i brzydkie, mało atrakcji, dużo cyganów, ale za to 40 min do Wro i pendolino się zatrzymuje. Plus mieszkania za 1/3 ceny Wrocławia
@Jednorybek: jakbym miał darmowe mieszkanie w Brzegu to nie chciałbym tam żyć XD
@wypok_user: Opole jest miastem wojewódzkim i tak jak piszą masz na miejscu wszystko. Pociąg do Wro jezdzi chyba co 30min XD Szczerze w Opolu lepiej mi sie zyje niz w takim Poznaniu czy Wrocławiu, mnie ludzi, mniejsze korki.
A polecanie Kłodzka to mocne "XD", no chyba że lubisz bawić sie w symulator polski B
@wypok_user: 4 lata w Opolu i teraz 4 we Wrocławiu. Nie wróciłbym do Opola choć pierwszy rok tutaj mentalnie był mega ciężki. Opole poczyniło rozwój, ale to dalej rynek dużo mniejszy jak Wrocław czy GOP. Ja uciekałem za pracą bo taka branża. Co do cen nawet mieszkań czy gruntów, Opole już nie odbiega od Wrocławia.
@wypok_user: jeśli chodzi o Świdnicę czy Kłodzko to w planach są drogi ekspresowe S35 (nie wiem kiedy rozpocznie się budowa) i rozbudowa S8, która wkrótce powinna się rozpocząć
Priorytetem jest bliskość Wrocławia, muszę być średnio 2 dni w tygodniu w biurze, dlatego zwracam uwagę na dobry dojazd, również pociągiem.
Jestem z Legnicy więc nie musicie mi przypominać że jest brzydka ( ͡° ͜ʖ ͡°). Natomiast Opole znam i mam mieszane uczucia.
Jakie są wasze opinie o życiu w Świdnicy i Opolu, ewentualnie jakie inne miasta można rozważyć?
#wroclaw #dolnyslask #swidnica #opole
Opole jest na tyle dużo, że jest tam wszystko czego potrzeba ale na tyle małe, że brak jednak tylu wydarzeń kulturalnych i atrakcji co np. we wspomnianym Wrocławiu. Ogólnie nie jest to złe miejsce do życia o ile pracuje się zdalnie/ma firmę i na weekend nie szuka się atrakcji w bliskiej okolicy a raczej planuje zawsze jakiś wypad do innego miasta itd.
@wypok_user: Opole jest miastem wojewódzkim i tak jak piszą masz na miejscu wszystko. Pociąg do Wro jezdzi chyba co 30min XD
Szczerze w Opolu lepiej mi sie zyje niz w takim Poznaniu czy Wrocławiu, mnie ludzi, mniejsze korki.
A polecanie Kłodzka to mocne "XD", no chyba że lubisz bawić sie w symulator polski B
A cyganów też pełno xd
@Dru_Gru: dlaczego Kłodzko to symulator polski b? Ot miasto powiatowe, wcale nie gorsze niż inne.