Aktywne Wpisy

Dewator96 +145
Ciekawe w sumie skąd się wzięlo przekonanie polskich kiboli o tym że Litwa to nasz wróg i trzeba z nimi jechać... przecież obecnie to nasz sojusznik w NATO, państwo baltyckie, wspolna historia itp.
#mecz
#mecz
spike10 +458
czemu te polskie patrioty wyzywają Litwinów od k---w? xd zrozumiałbym jakbyśmy z kacapami grali
#mecz
#mecz

![Kolejny przykład tego jak producenci utrudniają naprawę sprzętu AGD - [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/51cf8f734b3be5d7eb8ce95269a499f0b0ff360474efaf4f42dd361f8e42a10d,q80.jpg)

źródło: comment_1627931718O6PDxqpgQB03hNNj96ySo6.jpg
PobierzA zastanawiam się, czy jeste metoda, żeby wymarłą wioskę ożywić?
Ona nie jest opuszczona, po prostu zanim ogarnęłam, że o wieśniaków trzeba trochę zadbać (chociażby golem), to mi wszyscy umarli. A mam pod samym nosem (╥﹏╥)
Lepiej po prostu się przeprowadzić do innej i tam się budować. Wioski są względnie gęsto na mapie. Przejdź się kawałek to zaraz jakąś znajdziesz. Wstawiasz tam swoje łóżko i już masz tam ustawiony respawn.
Swoje "graty" ze skrzyń można sukcesywnie przenosić, co cenniejsze. Zwykle nie warto przenosić wszystkiego, bo szybciej jest sobie zebrać / znaleźć
https://minecraft.fandom.com/pl/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Na stronie "osadnik" masz opisane całe procesy rozmnażania, przydzielania zawodów itd.
Golemów warto zbudować kilka ekstra i rozstawić trochę pochodni, bo jak śpisz w wiosce, to automatycznie więcej potworków się kręci po niej. I oswój sobie kota, żeby creeper domu nie wysadził po drzemce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wyprowadzka nie wchodzi w grę - za dużo mam już zbudowane. Niby 1/3 dopiero za mną, a już w tym momencie budowla składa się z blisko 130 tysięcy klocków (które wcześniej musiałam wykopać gdzie indziej i ułożyć warstwami :D).
Nie chce zaczynać od nowa.
Póki co do sąsiedniej wioski zbudowałam drogę żeby nie skakać i się nie zgubić. Najwyżej zrobię kolejkę zasilaną, taką szybką.
@Nordri: Też mam takie cudo między osadą, a farmami. Jeśli już wędrujesz w Netherze, to tam podróżuje się 3x szybciej, czyli można oszczędzić mnóstwo torów na duży dystans.
Przy kolejce warto pamiętać, że zasilany tor wystarczy jeden co jakoś 8 torów lub 2 zasilane co 16 zwykłych czy jakoś tak.
Chociaż obecnie jestem obrażona na nether, bo mam swój własny portal i chciałam zrobić sobie wyprawę i sobie weszłam do tego portalu co zawsze i mnie wywaliło gdzieś nie wiadomo gdzie i nie dostałam portalu powrotnego, a jak wróciłam na to miejsce, gdzie powinien być portal to się zaczęłam topić na suchym lądzie ;/
A grasz Java czy Bedrock?