Chciałbym się za maturę po latach zabrać, bez nauki pewnie zdam wszystko prócz matematyki, problem w tym że nie umiem nic włącznie z ułamkami prócz dodawania, odejmowania, dzielenia i mnożenia, ułamki zawsze mi problemy sprawiały.
Niby ludzie mówią że na maturze wystarczy podstawiać do wzorów ale nie do końca bo przy różnych wynikach reguły gry się zmieniają co najbardziej sprawiało mi problemy typu gdy np. delta była minusowa to było trzeba coś inaczej obliczyć a przy 0 to w ogóle jakieś cyrki były.
Jak do tego najlepiej się zabrać? i czy mając średnie warto zapisać się do licealnej szkoły dla dorosłych czy tam też tak jak w normalnej szkole mielą temat taśmowo i nic sie nie da nauczyć?
@UczesanyPedryl: Od siebie polecam! Praktycznie większość działów wyjaśniona krok po kroku + zadania. Mogę podesłać na priv zdjęcia jak to wygląda w środku. Jak już to ogarniesz to później matemaksa możesz wykupić i robić zadania z jego generatora zadań. Jak czegoś nie rozumiesz to odpalasz wyjaśnienie i próbujesz jeszcze raz. On tam ma około 2 tys zadań. Później próbne matury. Wszystko zależy ile chcesz na to poświęcić czasu.
@Anonimek7: A jest jakaś kolejność uczenia którą powinienem się kierować? jest coś dobrego by poznać "logikę" matematyki czyli jakieś uniwersalne zasady które powinienem wiedzieć które ułatwią mi poznanie matematyki.
Chciałbym się za maturę po latach zabrać, bez nauki pewnie zdam wszystko prócz matematyki, problem w tym że nie umiem nic włącznie z ułamkami prócz dodawania, odejmowania, dzielenia i mnożenia, ułamki zawsze mi problemy sprawiały.
Niby ludzie mówią że na maturze wystarczy podstawiać do wzorów ale nie do końca bo przy różnych wynikach reguły gry się zmieniają co najbardziej sprawiało mi problemy typu gdy np. delta była minusowa to było trzeba coś inaczej obliczyć a przy 0 to w ogóle jakieś cyrki były.
Jak do tego najlepiej się zabrać? i czy mając średnie warto zapisać się do licealnej szkoły dla dorosłych czy tam też tak jak w normalnej szkole mielą temat taśmowo i nic sie nie da nauczyć?
Jak już to ogarniesz to później matemaksa możesz wykupić i robić zadania z jego generatora zadań. Jak czegoś nie rozumiesz to odpalasz wyjaśnienie i próbujesz jeszcze raz. On tam ma około 2 tys zadań. Później próbne matury. Wszystko zależy ile chcesz na to poświęcić czasu.
Jeszcze są
źródło: comment_1627319380Zbnw3tKIZtxvsnuqBdCZhL.jpg
PobierzUsiąść z książką z zadaniami, włączyć kurs matemaksa i zacząć się z tych dwóch rzeczy uczyć