Wpis z mikrobloga

Serio? wtedy nie było zawodu programisty praktycznie, teraz każdy pierwszy lepszy może te 15k zarabiać i wątpię by chłop roboczy zarabiający 1000 zł szybciej by sobie wtedy mieszkanie kupił niż programista 15k już nie mówiąc o standardzie życia, w dupach sie wam millenialsi poprzewracało.

@UczesanyPedryl co?
  • Odpowiedz
@Kozzziar moja mama kupiła z 10 lat temu hektar nieużytku rolnego za 3k pln na zadupiu totalnym, niedawno ktos chcial odlupic za 25k ale trzymamy tą ziemie bo coraz bardziej sie miasto rozrasta i za kolejne 10 lat będzie warta ze 300k albo lepiej. Takze na jakiejs glebokiej wsi kupuj rolny kawalek i postaw sobie gospodarstwo albo 35mkw w podstawie na zgloszenie
  • Odpowiedz
stare baby z mieszkaniami od zakładu pracy j---ć prądem.

@Scybulko: tutaj kolega wskazuje bardzo słusznie jedna z przyczyn gwałtownego wzrostu cen mieszkań. I to jest przyczyna o dużej wadze. W miastach, szczególnie największych duża część tkanki mieszkaniowej została bardzo nieuczciwie sprywatyzowana, a mianowicie podarowano mieszkania zajmującym je lokatorom komunalnym (konkretnie zezwolono na wykup z bonifikata 90% od bardzo zaniżonej wyceny w stosunku do realnej wartości nieruchomości). Znaczna grupa tych osób
  • Odpowiedz
@Voltix: w stu procentach racja, o tym samym napisałem. Nie rozumiem jak taka brednia opa mogła tak szybko dostać tyle plusów. To jest jakiś fenomen analfabetyzmu matematycznego chyba.
  • Odpowiedz
@SkorpionX: mój ojciec na poczatku lat 2000 kupił działke, na ktora wydał 20 tys (średnia krajowa wówczas 1700 zł) ja na ten sam grunt, obecnie musiałbym wydać około 83 średnich krajowych (przyjąłem te 5 tys zł jako srednia)
  • Odpowiedz
Ale pier$#@%. To się zamieńcie z tymi ludźmi i żyjcie 40 lat w PRL w zamian za mieszkanie xD

Albo teraz proponuję taki styl życia:
- najtańszy model telewizora na świecie
- najtańszy model auta na świecie
- jedzenie tylko w domu
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl Nie. Rynek jest zamknięty na nowych programistów. Możesz być zajebisty w tym co robisz ale teraz musisz mieć doświadczenie komercyjne minimum rok aby twoje CV było wzięte pod uwagę w procesie rekrutacyjnym plus rynek jest przesycony i powodzenia w dostaniu się na stanowisko juniora. Jak je zdobyć? Z-----------c przez rok za darmo, utrzymując się z pieniędzy z d--y.
  • Odpowiedz
Działki były tanie. Ale całe wsie budowały się na ten sam projekt. Domy stały całe lata bez ocieplenia. Na struchu ociepleniem były trociny. Instalacji było w środku tyle co nic.
Ludzie wykańczali się latami.
Do tego budowali się najwyżej wioskę obok. Bo rodzina musiała pomagać w budowie. I miałeś dom, ale prace w okolicy już nie.
  • Odpowiedz
Chciałbym by działki były po 4 koła. To byłoby naprawdę nieźle, wręcz sen

@Kozzziar:
Jeśli działki byłyby po 4 koła to nie byłoby żadnych na sprzedaż.
  • Odpowiedz
Ale pier$#@.o się zamieńcie z tymi ludźmi i żyjcie 40 lat w PRL w zamian za mieszkanie xD

@yousouyou: tylko ze to stare dziady narzekają i nie rozumieją ze za ich czasów jedyne co trzeba było to wytrwać, jakkolwiek beznadziejnym się było.
Już pomijam ze okradają nas swoimi emeryturami na które nie odkładali
  • Odpowiedz
Pięknie się widzę pisze, że wszystko za darmo nieroby dostawali i jeszcze śmią brać głodową emeryturkę na starość. Zgadnijcie kto te bloki i całą infrastrukturę stawiał i jak ich nagradzano w tamtym czasie. Dostawało się wezwanie na czyn społeczny po godzinach pracy, za którą się ledwo dało utrzymać przy życiu i stawiało szpitale, bloki mieszkalne czy drogi. Porozmawialibyście sobie z swoimi rodzicami (a raczej, dziadkami patrząc na to co wypisujecie), to byście
  • Odpowiedz
c--j, ze stopa bazowa w 96 to było jakieś 25% hurr durr, kiedyś to ludzie mieli wszystko za darmoche xD moi rodzice w 96 mieli już trójkę guwniakow w wieku od 6 do 10 lat. pierwszy dom kupili dopiero w 2003 kiedy mieli 43 i 42 lata. moj brat miał już swoje mieszkanie w wieku 30 lat. moja siostra w wieku jakichś 25. żadne nic nie dostało od rodziny ¯\_(ツ)_/¯ to jak
  • Odpowiedz
coś w tym może być, niedawno poznałem chłopa który w latach 70 kupił 12ha ziemii w sumie za równowartość 100 butelek wódki (dosłownie kupował hektar za 10 flaszek ( ))

W 1998 roku odsprzedał 8ha pod budowę autostrady i zostały mu "marne" 4ha które systematycznie dzielił i odralniał i sprzedawał na działki o powierzchni 10ar.

Finalnie zostawił sobie 50ar na których ma dom i od pyty kasy za poprzednie transakcje.
  • Odpowiedz