Wpis z mikrobloga

https://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/8212694,uam-ukraincy-studenci-pierwszego-roku-rankingi-miedzynarodowe.html

Od wielu lat na naszej uczelni wzrasta liczba chętnych z takich krajów jak Ukraina i Białoruś. W tym roku w porównaniu z poprzednim ogólna liczba cudzoziemców zainteresowanych studiowaniem na UAM wzrosła o 1000 osób.

Bo jako, chyba jedyna uczelnia w Polsce, nie mamy osobnych rekrutacji dla obcokrajowców, limitów przyjęć i rozmów kwalifikacyjnych, przez co przyjmujemy najmierniejszych studentów z Ukrainy i Białorusi zamiast dobrze zapowiadających się Polaków, co nie było problemem, dopóki wieść o tym się nie rozeszła i stanowili oni 10% kierunku, a nie 60%. Robimy drenaż mózgów i to nie jest wina żadnej umowy międzynarodowej tylko głupoty uczelni, która za wszelką cenę chce się wspiąć w rankingach bez konieczności dbania o studentów i pracowników - przede wszystkim tworzenia im odpowiedniego środowiska do nauki i pracy naukowej. No, chyba że UJ czy UW alo nawet UO mają inną umowę między Polską a Ukrainą...

O Borze Szumiący...gdzie ja pracuję.

#uam #studbaza #afera #studia #poznan
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dondon: Ogólnie widzisz techniczną różnicę między "pan profesor stawia ocenę studentowi przy nim, w jego indeksie" a "maturę Seby ocenia losowo wybrany egzaminator w innym powiecie, który nawet nie może przyporządkować matury do Seby"?
  • Odpowiedz
@ja_kasztan: No właśnie, i analogiczny system jest na Ukrainie - jednak z jakiegoś powodu dondon przekłada problem korupcji uczelnianej na skorumpowanie ichniej CKE.

No chyba, że pisałeś o luźnym pomyśle "centralnych egzaminów wstępnych" to wtedy nie - chociażby z tego tytułu, że ich wyniki nie byłyby ważne bezterminowo jak te obecne, a i każdy kandydat musiałby je napisać.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Filipterka25: tak wiem, że masowa korupcja na uniwersytetach (nawet nie wiem jak ona wygląda, ten koleś sam o niej wspomniał) nie jest dowodem sensu stricto na korupcję na maturach. Natomiast rozumiesz chyba, że powoduje większą podejrzliwość i brak zaufania również do wyników matur. Jeżeli nie rozumiesz, albo wolisz udawać, że nie rozumiesz bo tak Ci pasuje do przyjętej narracji, to już nic nie pomogę.
  • Odpowiedz
Natomiast rozumiesz chyba, że powoduje większą podejrzliwość i brak zaufania również do wyników matur.

@dondon: Ale wiesz, że to nie uniwerki przeprowadzają ZNO (ukraińską maturę), tylko zupełnie inny organ?

Ale dobra - chcemy sobie kupić wyniki ZNO lub polskiej matury. Musimy najpierw
  • Odpowiedz
  • 1
@Filipterka25: No i w jednym się zgadzamy winne są durne zasady uam, które spowodowały ten b----l, ale ilość osób z maksymalną, albo prawie, ilością punktów też budzi podejrzenia. Może to niski poziom, może zasady przeliczania, a może korupcja polegająca chociażby na tym, że wcześniej znało się pytania, albo nauczyciel podpowiadał lub pozwalał ściągać, ewentualnie lewe świadectwa. No k---a jak jakiś element systemu edukacji jest przeżarty korupcją to ciężko wierzyć żeby
  • Odpowiedz
No k---a jak jakiś element systemu edukacji jest przeżarty korupcją to ciężko wierzyć żeby w pozostałych elementach ten problem nie występował.

@dondon: xD

ewentualnie lewe
  • Odpowiedz
  • 0
To już prędzej, ale w Polsce B też występuje - myślisz że dlaczego Podlaskie ma wyższe wyniki matur od Pomorza? xD

@Filipterka25 Jak zgadzam się z Tobą wyżej, tak tu już pojechałeś. Masz jakiś dowód ważny statystycznie na to, że Podlasie jest jakimś miejscem kumoterstwa, gdzie uczniowie dostają pomoc od nauczycieli?
  • Odpowiedz
Masz jakiś dowód ważny statystycznie na to, że Podlasie jest jakimś miejscem kumoterstwa, gdzie uczniowie dostają pomoc od nauczycieli?

@Halbr: Z grubsza takie, jak podejrzenia wobec ZNO - "mają wyższe wyniki, a na wschodzie to korupcja". Dlatego to "xD" na końcu.

Czy systemy maturalne (polska nowa matura, ZNO, SAT) są do jakiegoś stopnia podatne na korupcje? Są. Obecne niewiele (anonimizacja prac, oderwanie miejsca zadawania od miejsca pisania, organ osobny od
  • Odpowiedz
  • 0
@fiziaa: czy szczerze mówiąc nie boisz się, że pisząc tak tutaj pracodawca nie każe Ci "rozwijać kariery poza strukturami firmy"? Czy liczysz się z tym i jesteś zdania, że "ktoś musi w końcu". Ja osobiście podziwiam, bo u mnie większości wykładowców to był okrutny i niemiły beton, który zawsze tylko tłumaczył się rozkazami.
  • Odpowiedz
@CzarnyOwiec: Dbam o anonimowość, ale jak mnie wyrzucą z UAM, to rozpaczać nie będę. Pracuję jeszcze na innej uczelni i mam własną praktykę. I tak niedługo idę na emeryturę. :-)
  • Odpowiedz