Aktywne Wpisy
PxSQ +12
Hej, jakie książki wywarły na was największy wpływ? Takie, które gdzieś tam otworzyły oczy na pewne kwestie lub bardzo zapadły w pamięć i po ich przeczytaniu nie byliście już tymi samymi osobami?
Nie chodzi mi o takie ulubione, do których wracacie ale takie, które wami wstrząsnęły albo wręcz czujecie się nieswojo na samą myśl, że mielibyście sięgnąć po nie ponownie.
Mi jako pierwsze nasuwają się reportaże Tochmana, w szczególności „Jakbyś kamień jadła”
Nie chodzi mi o takie ulubione, do których wracacie ale takie, które wami wstrząsnęły albo wręcz czujecie się nieswojo na samą myśl, że mielibyście sięgnąć po nie ponownie.
Mi jako pierwsze nasuwają się reportaże Tochmana, w szczególności „Jakbyś kamień jadła”

PiotrFr +376
W Mysłowicach złomiarze ukradli kable od ładowarek, a na Facebooku przygłupy się cieszą i biją brawo. Czym to się mentalnie od ruskich różni?
#samochodyelektryczne #tesla #polska
#samochodyelektryczne #tesla #polska
źródło: 1000018934
Pobierz

Bo jako, chyba jedyna uczelnia w Polsce, nie mamy osobnych rekrutacji dla obcokrajowców, limitów przyjęć i rozmów kwalifikacyjnych, przez co przyjmujemy najmierniejszych studentów z Ukrainy i Białorusi zamiast dobrze zapowiadających się Polaków, co nie było problemem, dopóki wieść o tym się nie rozeszła i stanowili oni 10% kierunku, a nie 60%. Robimy drenaż mózgów i to nie jest wina żadnej umowy międzynarodowej tylko głupoty uczelni, która za wszelką cenę chce się wspiąć w rankingach bez konieczności dbania o studentów i pracowników - przede wszystkim tworzenia im odpowiedniego środowiska do nauki i pracy naukowej. No, chyba że UJ czy UW alo nawet UO mają inną umowę między Polską a Ukrainą...
O Borze Szumiący...gdzie ja pracuję.
#uam #studbaza #afera #studia #poznan
No chyba, że pisałeś o luźnym pomyśle "centralnych egzaminów wstępnych" to wtedy nie - chociażby z tego tytułu, że ich wyniki nie byłyby ważne bezterminowo jak te obecne, a i każdy kandydat musiałby je napisać.
@dondon: Ale wiesz, że to nie uniwerki przeprowadzają ZNO (ukraińską maturę), tylko zupełnie inny organ?
Ale dobra - chcemy sobie kupić wyniki ZNO lub polskiej matury. Musimy najpierw
@dondon: xD
@Filipterka25 Jak zgadzam się z Tobą wyżej, tak tu już pojechałeś. Masz jakiś dowód ważny statystycznie na to, że Podlasie jest jakimś miejscem kumoterstwa, gdzie uczniowie dostają pomoc od nauczycieli?
@Halbr: Z grubsza takie, jak podejrzenia wobec ZNO - "mają wyższe wyniki, a na wschodzie to korupcja". Dlatego to "xD" na końcu.
Czy systemy maturalne (polska nowa matura, ZNO, SAT) są do jakiegoś stopnia podatne na korupcje? Są. Obecne niewiele (anonimizacja prac, oderwanie miejsca zadawania od miejsca pisania, organ osobny od