Wpis z mikrobloga

@CzekoDonut: znam bardzo dobrze ale próbowałam wiele razy zrozumieć jaki był tego mechanizm działania, oglądam o tym filmy na yt, czytałam artykuły, czat gpt mi próbował wytłumaczyć i nic, ni uja nie potrafię tego zrozumieć
  • Odpowiedz
  • 21
@Zoyav: Ale czego nie potrafisz konkretnie zrozumieć? Dane telegazety leciały w liniach zaraz nad obrazem, prosty dekoder buforował wybrany fragment danych (jedną lub kilka stron, bo dane telegazety - wszystkich stron były nadawane w pętli) i ją wyświetlał i tyle. Telegazeta nagrywała się nawet na taśmę VHS przy nagrywaniu programu z TV. Program VLC ma dekoder telegazety, wystarczy podpiąć np tuner dvbt2.
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: telegazeta była na pewno popularna w więzieniach, bo służyła przekazywania grypsów i łączności ze światem zewnętrznym. Czy tak jest teraz, nie mam pewności, więc też napiszę w czasie przeszłym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zoyav od strony technicznej to leciało obok obrazu i dźwięku, jak napisy w radiu FM dzisiaj. Nie będę wnikał konkretnie w którym dokładnie miejscu itp. bo to nie ma znaczenia.

Gdy przylatuje w odbieranym sygnale klatka obrazu i dźwięku to jednocześnie przylatuje jedna strona telegazety. Każda kolejna klatka filmu ma obok kolejną stronę i to szło np. 200, 201, 202 itd., dlatego trzeba było poczekać aż przyjdzie strona którą się wpisało.
  • Odpowiedz
@CzekoDonut mieliśmy stary telewizor marki Saturn, nie było w nim telegazety, a tato nie chciał kupić nowego, nim ten się nie zepsuje. Skurczysyn był niezniszczalny, próbowałem sam w nim coś zniszczyć i nic się nie udawało. Wszyscy w domach sprawdzali sobie wyniki na lajcie, a ja musiałem czatować na włoskim Rai uno lub niemieckim DW, aby trafić wiadomosci, gdzie leciały paski z rezultatami europejskiej piłki.

Wyszło tak, że prędzej miałem telefon
  • Odpowiedz
@CzekoDonut: ojciec zawsze wyniki meczów sprawdzał i tabele ekstraklasy XD
Swego czasu nawet w takiej gazetce jak giga sport była rubryka ZAPYTAJ TATĘ i były stare tabele właśnie z ekstraklasy z telegazety i trzeba było odgadnąć który to rok. Wtedy właśnie się dowiedziałem ze było coś takiego jak Stal Mielec, Ruch Radzionkow czy Szombierki
  • Odpowiedz
@Zoyav dawno dawno temu, gdy jeszcze obraz kojarzył się z telewizją a nie mp4, obraz był przesyłany w formie linii.
Linia, jak nazwa wskazuje, to zestaw wszystkich pikseliw jednej linii obrazu.
Dokładnych liczb nie przytoczę ale to działa mniej więcej tak:
Wszystkie dane składają się np. z 600 linii.
Obraz jest przesyłany na 575 z nich. Po drodze jeszcze dźwięk.
Ale zostaje kilka tych niby pustych linii. One nie są puste
  • Odpowiedz