Wpis z mikrobloga

@Par_Excellence: to są jakieś widełki xd? Trzymam w piwnicy albo garażu :) w miarę tam zimno, potem przelewam do wyklarowania. Smak jest taki mininalnie gorzkawy i mi to podchodzi. Ale mam jeszcze jakieś starsze drożdże ciderini i muszę użyć ale tam jakoś produkt był taki płytki w smaku.
  • Odpowiedz
@SoulShredder: US-05 tak do 19 stopni powinny fermentować, a S-04 do 22 Celsjuszy, ale to w przypadku piwa. Gdy się fermentuje sok owocowy, to chyba nie ma aż tak dużego znaczenia. Sam cydr fermentowałem dotąd na drożdżach ze sklepów budowlanych i były to wypusty naprawdę świetne. Raz zrobiłem na drożdżach Voss Kveik i muszę przyznać, że delikatny finisz mandarynkowy był ciekawy.
  • Odpowiedz
@Par_Excellence: mi fermentuje do 0 BLG więc chyba spoko temp mam to jednak piwnica a więc pomieszczenie projektowane pewnie ja 16 stopni. Te cydry mi smakują. Właśnie US 05 dają taki lekko gorzkawy posmak co w połączeniu z nutą jabłka jest super. Sam cydr długo stał po zalaniu z nad osadu więc to też dało dobre walory smakowe
Kupiłem grainfathera g30 długi czas temu ale na razie leży i nie
  • Odpowiedz
W takim razie życzę Ci samych smacznych cyderków i odpalenia G30, bo podobno niezłe cacko. Sam warzę na zwykłym garze, ale kiedyś - kiedy będę już bogaty - sam sobie kupię taki kocioł. Choć jak na razie specjalnego parcia na to nie mam. A na wiedeńskim to przede wszystkim wiedeńskie lagery :)
  • Odpowiedz