Wpis z mikrobloga

@Gorion103: Dom z drewna lepszy może i się go rozwali ale postawią nowy lepszy a u nas? Sam mam chatę z lat 70 i to jest dramat #!$%@?. CO prawda przeżyje to uderzenie nuklearne bo piwnica ma tyle kradzionego betonu z bloków że prędzej te bloki się zawalą xD Tylko co z tego jak rozmieszczenie pokoi #!$%@?, nieocieplone, ogrzewane węglem.
Trzeba by wpakować tyle samo albo więcej co w nowy dom
y. Podoba mi się podejście amerykanów w temacie domów że to jak samochód. Można miec kilka przez całe życie i co kolejny to lepszy.

@Niebadzlosiem: no ale wiesz, amerykanie co jakis czas sie przeprowadzaja, sa bardzo mobilnym narodem - ale oni maja do tego mozliwosci bo USA jest ogromne i w kazdym stanie praktycznie jest wielki osrodek miejski z praca. dodatkowo w USA jest generalnie cieplej niz w Polsce i tam
@ish_waw: Jako silę tornada podaje się siłę wynikającą z najmocniejszych uszkodzeń. Co nie znaczy, że trąba w każdym miejscu ma taką siłę. W wielu miejscach szkody pasują do F2 i F3 ale gdzieniegdzie pasują do F4, będzie to jeszcze oceniane.
A tak w ogóle to w Europie stosuje się do oceny siły skalę Torro.
@Pieniak3: jak mordercze pociski gdy tornado juz #!$%@? to lataja wlasnie czesci tych amerykanskich domow z tektury i dykty. Na to ze stawiaja takie a nie inne domy pewnie ma wplyw o wiele wiecej czynnikow, lacznie z tym, ze po prostu nie stac ich na murowanie. Gdybym mieszkal w regionie regularnie nawiedzanym przez tornada czy powodzie to bym sie po prostu wyprowadzil gdzie indziej, a nie dorabial ideologie do mieszkania w
a Amerykanie po tornadach mają całkiem nowe domy.

@Gieekaa: mają, same się budują i same za siebie płacą? XD
czesi wydadzą troche hajsu na nowy dach, a okolice posprząta OSP.
Za miesiąc po burzy nie będzie śladu, a amerykanie muszą cały miasto sprzątnąć z powierzchni ziemi bo zadnego budynku sie nie da odratowac, i muszą budować od nowa CO KOSZTUJE WCALE NIE TAK MALO
@droid43210 kup sobie okulary. dla mnie szacun, że przy potężnym F4 wszystkie domy nawet te stare dalej stoją. W stanach po F2 nie ma co zbierać. Dach to się raz dwa załata. Koszt 50-80 tys. A cały dom nawet ze sklejki to jednak kosztuje w stanach 5x tyle. Wychodzi, że Amerykanie są debilami i marnują zasoby planety jak nikt inny.
@secs: Tak, tak. Te czeskie zniszczenia w miesiąc usunie tamtejsza OSP. xD Zanim ubezpieczyciel wypłaci być może jakieś odszkodowania to już zastanie ich zima. A jak rząd obieca pomoc to będzie tak jak u nas. Na obietnicach się skończy. Myślę że amerykański system ubezpieczeń jest jednak ciut lepszy niż ten w naszej części Europy.