Aktywne Wpisy

MonazoPL +158
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: santander 1060
Pobierz
wqeqwfsafasdfasd +97
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mam problem z pracodawca, dwa miesiące temu złożyłem wypowiedzenie ze względu na warunki pracy, atmosfere, presje itd. Sytuacja wyglada teraz tak.
Mam rozplanowany grafik po złości, przykład tygodnia: Poniedziałek od 6 do 18, wtorek od 19 do 7, czwartek od 6 do 14 piatek od 22 do 6. Ogólnie sytuacja na nocach wyglada tak że jeśli skończymy zaplanowaną prace przed zakonczeniem swojej zmiany to mozemy wyjść wcześniej (np. o 5:00 zamiast o 7:00) Jeśli się nie wyrobimy to zostajemy dłużej. Aktualnie w pracy są zatrudnione dodatkowe osoby ze wzgledu na to że odchodze przez co jest wiecej pracowników i zazwyczaj wychodzimy wcześniej. Grafik mam zaplanowany na cały miesiąc ale sie zmienia dosłownie co 4 dni i zamiast zmian od 6 do 14 mam zmiany od 6 do 18, przyład z przed chwili gdzie dostałem smsa ze jutro zostaje 4 godziny dluzej bo musze odrobic godziny. Czy to w ogóle jest zgodne z kodeksem pracy? Przecież to wina pracodawcy że źle rozplanował grafik i nie zawsze jest praca na tyle godzin ile wpisał i jak gadałem ze znajomymi to byli wręcz zdziwieni że jest coś takiego jak odrabianie godzin. I tu moje pytanie, jest coś takiego czy pracodawca mnie robi po prostu w balona.
Ps, mam umowe o prace
#pip #pracbaza #praca #pytaniedoeksperta #prawo #januszex
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #60d0683daee6da000a9a70c8
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
Ogarnij jak najszybciej inną robotę. Nie czekaj na koniec umowy i bezrobocie. Sam sobie ogarnij przyszłość
Cytując kodeks pracy:
Pracodawca wprowadzając pracę zmianową obowiązany jest także do zapewnienia pracownikom:
w każdej dobie co najmniej 11-godzinnego
Równie dobrze pracodawca mógłby w trakcie przestoju kazać Ci zmywać podłogę w zakladzie i nie mógłbyś odmówić. Ma do tego prawo zgodne z kodeksem
Wiec np. specjalista IT nie musi nic sprzatac. Ewentualnie dbac i porzadek swojego miejsca pracy. Jak je upeirodlil to moze zmyc, ale zmywac dla zmywania to juz nie jest jego obowiazek i tutaj mozesz sie wypiac.
Jak pozwalał to wychodzili. Teraz kierownik dal mu cynka że musi odpracować to wczesniejsze wychodzenie. Jeśli tego nie zrobi to mają podstawę by wywalić go z pracy dyscyplinarnie. To umowa o pracę a nie o dzieło więc obowiązują go godziby pracy a nie wykonana robota. Potraktują to jako samowolne opuszczenie stanowiska
I nie radźcie mu żeby nie otwierał listonoszoei. Po chyba dwukrotnej bezskutecznej probie wreczenia dyscyplinarki, stosowane jest cos takiego jak domniemane doreczenie. Więc kijowa sytuacja.
To podlega pod zwolnienie dyscyplinarne (o ile nie mają na piśmie
Co do drugiego tematu, że janusz musi miec dowody by wystawić dyscyplinarkę. 100%racji, tyle, że janusze to cwane chytruski i potrafią się i zabezpieczyć i mścić. Trzeba to brać pod uwagę i ja to wziąłem.
Rzeczywiscie może mnie zaskoczyć finezją i do kazdego wyjscia ma papier, ale szczerze w to wątpię