Wpis z mikrobloga

Heja,

Zmarł mi ojciec, który był właścicielem (a ja współwłaścicielem) samochodu, z którego korzystam na co dzień.
Zrobiliśmy tydzień temu wraz z mamą i moją siostrą sprawę spadkową u #notariusz w związku z pozostawionym przez tatę mieszkaniem, natomiast dostaliśmy informację od #prawnik iż my, jako spadkobiercy możemy wyrobić jakieś poświadczenie o przejęciu majątku w postaci samochodu, którego właścicielem był tata.

Całą tą sprawę ponoć można załatwić poprzez #epuap w terminie nie przekraczającym 30 dni od momentu złożenia sprawy spadkowej o mieszkanie.

Czy ktoś z tagu #prawo lub #urzad może mi pomóc i wskazać dokument, który mam wypełnić na platformie epuap?
Ewentualnie jak to załatwić inną drogą, poza zakładaniem sprawy w sądzie/u notariusza?

Oczywiście strony wszystkie są zgodne, chcemy po prostu mieć możliwość sprzedaży auta w przyszłości.

Dziękuję!

#spadek #spadkobiercy #epuap #kiciochpyta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@blunch: zrobiłeś akt poświadczenia dziedziczenia? Jeżeli tak to jesteś współwłaścicielem z mamą i siostra. Możecie w zwykłej formie zrobić sobie darowizny udziałów i wtedy jakbyś otrzymał całość to składasz te dokumenty w urzędzie i tyle. Na samym APD będziecie w dowodzie wpisani jako współwłaściciele
  • Odpowiedz
@blunch Jak wyżej, akt poświadczenia dziedziczenia jest dowodem własności tego udziału w tym samochodzie, który wcześniej był ojca, a teraz ten udział ojca należy do waszej trójki. Możesz nawet zrobić tak żebyś sam był w dowodzie rejestracyjnym - wystarczy że mama i siostra darują Ci swoje udziały w aucie zwykłą umową darowizny. Z tym aktem i umową darowizny przerejestrujesz na siebie.

który był właścicielem (a ja współwłaścicielem)

Nie ma czegoś takiego
  • Odpowiedz
  • 1
@vertical: @Scrape: Dziękuję Wam bardzo. Posiadamy akt poświadczenia dziedziczenia. Spiszę umowy i udam się z tymi dokumentami do wydziału komunikacji :)

Notariusz niedoinformowany, bo kazał mi załatwiać poswiadczenie spadku i nabycie własności przez Epuap przez każdego spadkobiercę.

Dzięki raz jeszcze!
  • Odpowiedz
  • 1
@blunch: może nie zrozumiałeś do końca a notariuszowi chodziło o uzyskanie zaświadczenia z US o rozliczeniu się z podatku od spadków i darowizn ;) a w tym przypadku zwolnienia z art 4a SiD.
  • Odpowiedz