Wpis z mikrobloga

Tak wyglada moje w miare bezpieczne inwestowanie poprzez TFI. Mysle, ze dobrze idzie.

Co jakis czas je odsprzedaje, ostatnio przez 4 tygodnie ze 100k zrobilo sie 106k.
Teraz zwiekszylem portfel i tak to wyglada po 2 tygodniach, zloto rozczarowuje, ale mysle, ze sie rozkreci.

Dodaje tag gielda, bo tam tez sie bawie, ale tam lacznie portfel to 50k.
#gielda #inwestycje #inwestowanie #pko #chwalesie
Wloczykij2 - Tak wyglada moje w miare bezpieczne inwestowanie poprzez TFI. Mysle, ze ...

źródło: comment_16232470121ypAEJPsac31dgPa9BBgAe.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xianth2: Tak czy inaczej rosnie, wiec nich sobie pobieraja. Mam tam wrzucone ta kase tymczasowo, zeby nie lezala na koncie.

Jednoczesnie nie chce jej wrzucac na gielde.

W pko czy inpzu maja indeksowe, ale radza sobie gorzej niz te, wiec chociaz wyzsze koszty to jednak w tym momencie jest to bardziej oplacalne.

Mialbys inny pomysl w takim wypadku?
  • Odpowiedz
@Wloczykij2:
" nie chce jej wrzucac na gielde" --> Przecież to właśnie zrobiłeś kupując np. Akcje rynku amerykańskiego!
Chyba, że kluczowe jest to, byś osobiście tego nie musiał robić, to wtedy OK.
Co do TFI zawsze warto zadać sobie pytanie: W czym są lepsze od ETF bezpośrednio, że warto zapłacić za nie 2% rocznie, a nie 0.2% rocznie. EFT daje ekspozycję na szeroki rynek, więc nie musisz kupować drobnicy na
  • Odpowiedz
" nie chce jej wrzucac na gielde" --> Przecież to właśnie zrobiłeś kupując np. Akcje rynku amerykańskiego!

Chyba, że kluczowe jest to, byś osobiście tego nie musiał robić, to wtedy OK.

Dokladnie, w tym przypadku nie chce tego robic osobiscie.

Co do TFI zawsze warto zadać sobie pytanie: W czym są lepsze od ETF bezpośrednio, że warto zapłacić za nie 2% rocznie, a nie 0.2% rocznie. EFT daje ekspozycję na szeroki rynek, więc nie musisz
  • Odpowiedz
@Wloczykij2: Oczywiście, komfort psychiczny jest w inwestowaniu jedną z najważniejszych rzeczy i z tym nie ma się co kłócić :)
Ja kupuję ETFy w XTB -> są polską firmą, co ułatwia rozliczanie (wystawiaja PITy), dla ETFów do 100k euro/mc nie ma opłaty, jedyny problem to przewalutowanie, ale można wysyłać do nich dolary i wtedy tego unikasz. No, i jeszcze to, że ludzie czasem klikają w CFD a potem pikaczu fejs,
  • Odpowiedz
@Xianth2: Dziekuje za garsc przydatnych informacji ;)

Co to sa etf to wiem, bo tez mam w portfelu (korzystam z degiro). O tym jak to jest z podatkiem to nie wiedzialem, dzieki ponownie.

Niedlugo i tak robie przerwe od tego wszystkiego, bo za kilka dni do domu, a tam nie wchodze w gielde.
Pozdro z Brazylii.
  • Odpowiedz