Wpis z mikrobloga

Jprdl, wykop tak przetyrał wszystkim banie, że ludzie się tu żalą, że zarabiają 7-8k brutto i im nie starczy na życie i czują się niespełnieni, bo na wykopie co drugi zarabia 15k i tylko takie pieniądze dają poczucie bezpieczeństwa XDDD Można powiedzieć, że jakieś 10k netto to jest "Średnia wykopowa". Może pora przekwalifikować wykop na jakiś portal coachingowy, bo powoli dochodzi do tego, że albo jesteś #przegryw, albo zarabiasz 10-15k i żyjesz jak w bajce. Coś jak w Rosji - albo bardzo bogaci, albo bardzo biedni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pracbaza #korposwiat #programista15k #bekazwykopkow #bekazpodludzi #takaprawda
  • 130
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nikczemnik: Btw, jak można 600 zł na restauracje i 1000 zł na ubrania (wtf XD) wpisywać w koszty stałe co miesiąc?

To ja mogę wpisać sobie, że latam po świecie szukając Kamienia Filozoficznego
  • Odpowiedz
@Sok_Mandarynkowy: no i właśnie dochodzimy do sedna - dla takiego osobnika jak ty zostawienie raz w tygodniu 150PLN w knajpie czy kupno spodni + butów + jakiś pierdół do ubrania w miesiącu to "latanie po świecie szukając Kamienia Filozoficznego".
  • Odpowiedz
1k na paliwo? xD Ty tam w----------ś 2xHummer H3 i twierdzisz, że to statystyczne gospodarstwo domowe? xD

@MarteenVaanThomm: spalam zbiornik paliwa na tydzień. Dojeżdżam do pracy, odbieram dzieciaka z przedszkola i w weekend jadę gdzieś za miasto. Nic więcej.
  • Odpowiedz
spodnie i buty co miesiac kupujesz?XD

@Sok_Mandarynkowy: masz 3 osoby w domu. Statystycznie w rok niech każdy kupi 4 pary butów (jesienne, zimowe, dwie pary letnie) to masz 1 para / m-c.

K---a zrozum że chodzenie w jednych butach przez rok to nie jest normalne, to biedowanie i brak higieny.
  • Odpowiedz
Aż się strigerowałem @Sok_Mandarynkowy. Na przykładzie kolegi @ButtHurtAlert wytłumaczę ci o co mi chodzi.

Nie ogarniam tutaj ludzi, ja zarabiam srednio 4,5k netto w stolicy i potrafię za to wyżyć nie odmawiając sobie i jeszcze odkladam fajną sumke

no jak chce isc na miasto to ide, jak chce sobie cos kupic do hobby to kupuje, nie patrze np za bardzo na cenh w sklepach czy moge kupic ten sok tylko
  • Odpowiedz
3 lata temu zaczynalem od 0, wlasnie obliczylem ze srednio odkładałem 1500pln/msc, elo

@ButtHurtAlert: no to grubo, jeszcze trzydzieści lat życia za parę stów miesięcznie i kupisz kawalerkę. Obudź się, g---o zarabiasz. Ja sporo więcej, ale to też g---o.
  • Odpowiedz
@Nikczemnik: Typie ale co ty p--------z po raz drugi xD to że ty nie potrafisz zarządzać swoimi finansami i nawet zarabiająć 100k/h + p---s służbowy byłoby ci za mało nie oznacza że inni tak mają. Sporo osób zarabia właśnie koło tych 4-5k netto i im się dobrze żyje, nie jest to pływanie jachtami w luksusach ale dobre, godne życie. Patrzysz na wszystkich z góry bo zarabiasz x pieniędzy, ale faktycznie
  • Odpowiedz
Żal mi cię tak po prostu, może zmień pracę na mniej zyskowną, lecz dającą więcej luzu i czasu dla Ciebie

@ButtHurtAlert: 1000 złotych miesiąc na wydatki młodego człowieka to jest 'wiecej luzu' ? XD Godne życie bo kupujesz sok bez patrzenia (czasem) na ceny? XD

jedynym biedakiem - intelektualnym i mentalnym, jesteś ty.

@ButtHurtAlert: za te pieniądze o których piszesz zwiedziłem pół świata. Wcześniej jako student sporo pracowałem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@ButtHurtAlert: ale @Nikczemnik ma całkowitą rację. Sam zarabiam jeszcze mniej niż ty, średnio 4k, mieszkam w powiatowym i nie wynajmuję mieszkania, a i tak to nie są środki na "normalne/dobre" życie. Nawet jakbyś odkładał po 1k PLN/msc na samo tylko mieszkanie, to na wkład uzbierasz w 5-6 lat minimum. Ale czekaj, za te 5-6 lat te 60-70k nie wystarczy na wkład i opłaty, bo do tego czasu ceny będą
  • Odpowiedz
@Sok_Mandarynkowy: Ludzie kłamią na temat zarobków w tym kraju. Bardzo często się spotkałem, że ktoś mi mówił no mam 5k a w fabryce na taśmie z---------ł i potem spotykałem drugiego kumpla tam pracującego który mówił że tam to 2600 się dostaje xD Na wykopie jest to samo. 3-5k netto oficjalna średnia krajowa ale na wykopie każdy >8k tak k---a na pewno xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Smieszy mnie w sumie jak sie rzucacie bo ktos zaburza wasza wizje swiata ze bieganie za pieniędzmi nie jest najwazniejsze xD mi sie serio dobrze zyje, mógłbym zarabiac i 2x więcej z moimi zdolnosciami, ale po co? Ja sie potrafię cieszyć malymi rzeczami, nie potrzebuje 200m domu pod Warszawą zeby poziom mojego szczęścia sie zwiekszyl, nie potrzebuje auta bo to zbedny wydatek. Radość mozna czerpac ot chocby ze sztuki czy hobby, ktore
  • Odpowiedz