Wpis z mikrobloga

@M4rcin: Ale wiesz że ten zysk tych anten jest kosztem szerokości kąta promieniowania w płaszczyźnie pionowej? Może być taka sytuacja że pod anteną będziesz miał -70db a 500m dalej lepszy sygnał -50db.
@dktr: aktualnie anteny są pochylone o 45' w kierunku ziemi i zasięg jest w miarę. Chciałbym ciut zwiększyć prędkości. Pod domem w miejscu gdzie widać anteny mam max 27Mbps pobierania i 98Mbps wysylania. Probowałem juz na róznych serwerach z speedtest.
@dktr: pod domem...jakies 12m? 6 wysoko i 6 od domu. Jako ciekawostka - max odległość telefon P30pro i ten AP z fabrycznymi antenami - ok 800m z widocznością pomiędzy polami. Stabilny speedtest 2/3Mbps i 10ms pingu
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@M4rcin: mam na 60m kominie ubnt m2, telefon to max z kilometra sie połączy przy widoczności, z 100m idzie spokojnie 80/80 w kanale 40MHz
@dktr: ja mam włączone 40MHz, a to 800m pokazywało jako -80 więc na granicy i 1 kreska na telefonie. Zalałem silikonem przegub anteny, jutro objade to miejsce taśmą samowulkanizującą a na końcu pomaluje Plasti dipem na biało. Może kilka lat wytrzyma :)