Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do konsolowców. Jak radzicie sobie w fpsach?
Zawsze grałem w strzelanki jedynie na pc, w sumie w #cs zaczynałem jakoś w 2002 gdy 1.5 wychodził i zawsze dla mnie głupie było granie w tego typu gry na padzie. Zero precyzji czy kontroli nad celowaniem.
Ale widzę że w np. #warzone sporo ludzi gra na konsolach razem z pecetowcami i jakoś nawet dają radę. W sumie przez te wszystkie lata jakoś ludzie grali we wszystkie #callofduty, battlefieldy, teraz fortnite itp.
Próbowałem przejść #battlefield 5, był dostępny na playstation plus w maju, ale po godzinie odpuściłem, nie dałem rady grać w to na padzie. A chętnie bym pograł w nowe fpsy na #ps5 z adaptive trigger ale dla mnie celowanie gałkami to jakieś nieporozumienie.
#konsole #pytanie #ps5 #ps4 #xbox
  • 23
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kalan: dobrzy gracze grają zarówno na padach jak i na k+m, więc tutaj jest tylko kwestia skilla. Sam się przesiadałem z myszki na pada, no i to była dosyć długa droga. Sam gram na czułości 9, prosi grają nawet wyżej - 11 to raczej standard. Ale trze się wcześniej dobrze rozegrać, żeby ogarniać wyższą czułość. Jak grasz raz na jakiś czas, to nie warto grać na bardzo wysokiej czułości. No ta
@castover: nie wiedziałem że prosi grają na dużej czułości, to ciekawe bo na myszce gra się na możliwie małej czułości aby zwiększyć precyzję. Włączyłem sobie Warzone i standardowa czułość mi odpowiadała ale ma też ograniczenia bo np nie można szybko się obrócić o 180 stopni, tylko jest pewna maksymalna szykość obrotu
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kalan: no, tutaj jest dodatkowo taka opcja do wyuczenia, że jak delikatnie wychylisz gałkę pada, to delikatnie zmienia położenie kursora. A im mocniej wychylasz gałkę pada, tym bardziej kursor przyspiesza. W myszce to jest zawsze liniowe i zawsze ten sam dystans przesunięcia myszki będzie tym samym przesunięciem kursora. Dlatego potrzebne są bardzo duże podkładki pod myszki, żeby można było robić zamaszyste ruchy myszką, np. przy obrocie o 180°. No