Wpis z mikrobloga

@Rudix: pewnie piszesz w jakimś Ruscie, Go czy Juli skoro C średnio dla cb stoi nwm skąd u ludzi taka perspektywa pracy w C i Cpp jest sporo często naprawdę quality i dobrze płatnej nwm boli że próg wejścia to nie miesięczny kurs?
  • Odpowiedz
@PanSzatan6: Robie w ios, teraz swiftui, cpp ma dużo mniejszy próg wejścia od takie obj-c, ofc już się tego nie używa ale to była katorga. W życiu chce mieć lekko i nie interesuje mnie pracowanie gamedevie i zajmowanie się wyciekami pamięci. Komuś chce się w tej składni grzebać i bardzo często w archaicznym środowisku to proszę bardzo, dalej jest to szybki język ale wolę języki funkcyjne, w przyszłości mam zamiar
  • Odpowiedz
Weź mi wyjaśnij, na uj łacina w szkole średniej? Wszyscy z humana na prawo iść nie będą przecież. A technicznym to już w ogóle zbędne.

@RandomowyMetal: Prawnicy nie używają łaciny i jest im nie potrzebna. Wystarczy wykuć na małpę kilka paremii i tyle.
  • Odpowiedz
ak nie chrześcijaństwa, jak historia europy opiera się w 99% na nim

@Rudix: wait, wot. Ja bym powiedział, że historia Europy to walka z chrześcijaństwem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Od reformacji, oświecenia i rewolucji francuskiej, kilkaset lat wypychania kościoła i objęcie świeckości.
  • Odpowiedz
Weź mi wyjaśnij, na uj łacina w szkole średniej?

@RandomowyMetal: Ja miałam zajęcia z łaciny i chociaż teoretycznie nie była i nie jest mi do niczego potrzebna, to wspominam je bardzo dobrze. Sporo zależy od nauczyciela, u mnie lekcje łaciny były trochę lekcją gramatyki, trochę historią kultury starożytnego Rzymu, trochę wprowadzeniem do literatury i filozofii tego okresu. Przydaje się, jeśli studiujesz potem cokolwiek humanistycznego, albo nawet uczysz się języków europejskich,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 13
Widzę że kolega nie zrozumiał, czego mamy k---a dzieci uczyć z filozofii jak nie chrześcijaństwa, jak historia europy opiera się w 99% na nim, pasuje buddyzm

@Rudix: Już kolega wyżej cie wyjaśnił, ale rozwinę tą myśl - jedyne co kościół robił przez całą naszą historię to sprzedawał plebsowi bajki goląc go z hajsu. Kościół banował cały postęp, od Galileusza po elektryfikację - wszystko co było w jakikolwiek sposób postępowe, nowatorskie
  • Odpowiedz
Widzę że kolega nie zrozumiał, czego mamy k---a dzieci uczyć z filozofii jak nie chrześcijaństwa, jak historia europy opiera się w 99% na nim, pasuje buddyzm? szintuizm, wierzenia afrykańskie? Co proponujesz w zamian?

@Rudix: Od nauki tradycji i wierzeń jest dom rodzinny. Szkoła ma przygotować człowieka do poradzeniu sobie w życiu w aspekcie praktycznym i społecznym. Zamiast nauki mitologii, rytuałów i zabobonów należy wyłożyć podstawy naszego ustroju prawnego, politycznego i społecznego.
  • Odpowiedz
  • 5
@Hrjk: o jak bardzo się mylisz, to właśnie kościół i duchowieństwo wyciągnęło europe z mroków które powstały po upadku zachodniego Rzymu pod wielkim napływem pogańskich barbarzyńców. Mnisi w swoich klasztorach tworzyli znaczą większość wszystkich ksiąg aż do powstania druku, dzieki temu zachowała się kupa histori. Koło kościołów powstawały szkółki uczące dzieci. Chrześcijaństwo jednoczyło częściowo większość Europy ulatwiając przepływ dóbr i ideii. Też dzięki chrześcijaństwu został wprowadzony feudalizm na miejsce autorytaryzmu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Luks_x: bez kościoła cywylizacja barbarzyńców napewno byłaby znacznie wolniejsza. Co do indywidualizmu, to wątpię żeby to nastąpiło, patrząc na świat właściwie nigdzie indziej to nie wystepuje tak mocno jak w kulturach europejskich.
  • Odpowiedz
na uj łacina w szkole średniej?

@RandomowyMetal:

Jako obowiązkowa bez sensu. Ale dla chętnych, zamiast religii na przykład to już kiedy bądź. Znajomość łaciny ułatwia naukę wielu języków europejskich - w szczególności romańskich.
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa:

KONIECZNIE trzeba przywrócić w szkołach średnich czytanie w oryginale Summy teologicznej

Jestem za. Zamiast lekcji indoktrynacji katolickiej, można by wprowadzić lekcje filozofii. Filozofia dwa razy w tygodniu, od 1 klasy podstawówki, do 4 klasy liceum/5 technikum na pewno podwyższyłaby mocno jakość obywateli.
  • Odpowiedz
@ajuto00: I to jest taka dyskusja o idealnym systemie edukacji, której naprawdę nie chce mi się prowadzić.

Teraz przejdźmy do rzeczywistości, cały czas narzekamy na polską edukacje, chociaż jesteśmy w top 15 na świecie. Każdy z nas miał wiedzę o społeczeństwie gdzie

byłyby podstawy naszego ustroju prawnego, politycznego i
  • Odpowiedz