Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie #naukaprogramowania #programista15k może też to przerabialiście i cos mi doradzicie?
W styczniu dostałam moja pierwszą pracę jako programistka - frontend z vue. Spełnienie marzeń, po ponad roku nauki. Początkowo było spoko, ale od jakichś dwóch miesięcy jest totalna sieka - mega stres, ciśnięcie, presją. Pracy jest (wg zleceniodawców) na 8h dziennie, ale jest ona na tyle trudna (wg mnie) że nie potrafię się wyrobić. Zaległości rosną, terminy gonią co powoduje dodatkowy stres, codziennie muszę słuchać że mało zrobiłam, że to przecież było proste, a ja siedziałam po godzinach zamiast odpocząć/dokształcać się itp.

Najbardziej boli mnie że pierwsze trzy miesiące były super, więc myślę że gdybym się lepiej wyrabiała to znowu byłoby super. Ale nie daje rady, jestem już wyczerpana psychicznie.

Jestem z #torun i stąd pracuje, obecnie zdalnie dla firmy z Krakowa. ciężko będzie znaleźć coś lepszego (o ile w ogóle) z 0.5r doświadczenia. Kasa jest raczej średnia, ale praca jest bardzo rozwojowa i są duże perspektywy, no i kiedyś było spoko, teraz się zepsuło.

I teraz - co mi radzicie. lepiej zacisnąć zęby i wytrwać? Czuję że jestem już na ostatnich siłach

Zwolnic się? Obawiam się że nie znajdę nic tak dobrego, albo w ogóle nic

No i obawiam się że skoro tutaj nie daje rady, to w innym miejscu tez nie podołam, więc nie ma sensu zmieniać, a tu mnie nikt nie zwolni. Tylko stres mnie wykańcza. Mieliście takie obawy? Podobne sytuacje? Jakieś przemyślenia?
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kowixx: p----------a firma jak tak mówi komus na poziomie stażu... Taskow nie robisz czy jak masz przydzielane zadania? Czemu nie powiesz PMowi czy front end seniorowi z projektu czego nie kumasz i że czujesz za duża presję?
  • Odpowiedz
@Kowixx: Może wina leży bardziej po twojej stronie i sama nie robisz progressu, przez co tyle Ci schodzi na zadania. Programowanie dla każdego nie jest, ale ciężko cokolwiek powiedzieć tutaj, mamy rynek pracy, w którym firmy otworzyły się na juniorów, więc z 0.5y expa powinnaś coś ogarnąć nowego w miare szybko
  • Odpowiedz
@Kowixx: na jakiej podstawie twierdzą że tyle przydzielonej pracy jest na 8h dziennie? W jaki sposób jest to szacowane? Co sprawia Ci najwięcej trudności w tych zadaniach które dostajesz? Ogólnie to brzmi ta firma mega słabo z tego co mówisz, ale pamiętaj że możesz szukać jeszcze pracując tam gdzie pracujesz i ulotnić się dopiero gdy już będziesz wiedzieć że nie zostaniesz na lodzie. Błędy w szacunkach ile zajmie zrobienie czegoś
  • Odpowiedz
@96431e9dfa1a78af1aadcfcc744e7548: A jak nic nie znajdę? ( ͡° ʖ̯ ͡°) jestem że średniego miasta, mało expa, rynek przesycony itp.
@tmtmp3: codziennie rano mamy calla i szef przydziela zadania
@oxern: myślałam o tym, ale szczerze mówiąc to teraz najchętniej bym zrobiła sobie z 2 tygodnie przerwy. Od pół roku nigdzie nie byłam, nie odpoczęłam itp. w tygodniu praca, w weekend
popołudniami doksztalcanie. Całą
  • Odpowiedz
@tmtmp3: mówiłam o presji, to jw - że sama ja sobie narzucam, że robiłam inne rzeczy i było git, że złapałam blokadę i muszę to rozwiązać we własnym zakresie, że problemem nie są umiejętności techniczne
  • Odpowiedz
@Kowixx: Jak mocno koloryzujesz ten negatywny opis ? Bo brzmi to jak jakiś januszex, który wyciska juniora z 0,5 roku expa jak cytrynę. Szukaj jakiegoś korpo, tam jest mniejsze ciśnienie.
  • Odpowiedz
@Kowixx: Po każdej godzinie pracy przysługuje Ci 5 mi przerwy 7x5 daje nam 35 min plus 15 min przerwy obiadowej wiec mamy 50 min. Plus nie jestes w sranie pracować 8h na pełnym skupieniu wiekszosc przyjmuje ze jest to 6h dziennie nawet mniej.
  • Odpowiedz
@czupek: tzn co koloryzuje? Firma jest mega spoko, tak jak pisałam - pierwszy trzy miesiące było w porządku, absolutnie nie twierdzę że wina jest po ich stronie. Potem zaczęłam odczuwać taka presję, przestałam dowozić na czas i zaczęło się psuć
  • Odpowiedz
@Kowixx: Omg jakiś dziadex company :P nie znam się na pracy programisty hmm jest to bardziej praca twórcza, ale przydzielanie zadań przez kuźwa telefon? To programu żadnego nie ma? Zadania mają jakiś priorytet?
  • Odpowiedz
@z0z0l: na poziomie juniorskim to raczej nie jest praca twórcza, prędzej odtwórcza :P bo nic nowego nie wymyślam, problemy są raczej pospolite. Zadanie jest jest jedno, konkretne na daną chwilę. Następne dopiero po wykonaniu pierwszego
  • Odpowiedz
@Kowixx: idź sobie to przegadaj na terapię, nawet jednorazowa konsultacja pomoże Ci podjąć dobre kroki/dobrą decyzję :). Może wystarczy pogadać z przełożonymi i zmienić coś w ustaleniach. Byłam w podobnym miejscu, stres potrafi człowieka potężnie zmęczyć i będziesz robić coraz większe głupoty, potem się tym frustrować i spirala s----------a Cię wykończy.
  • Odpowiedz
@Kowixx: Szukaj alternatywy i jak znajdziesz to przeskakuj. I pamiętaj, to do managerów należy zorganizowanie pracy i przydzielanie tasków tak żeby pasowały do umiejętności danych osób - i z kolei zadaniem rekrutacji jest zatrudniać tylko tych co się nadają, więc to nie twoja wina że się nie wyrabiasz - chyba że się o---------z.
  • Odpowiedz