@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: Swego czasu używałem Vagranta na Maku, widzę że tutaj brakuje takiej opcji, ale obecnie gdy nie mam potrzeby żonglownia między różnymi wersjami php to wystarcza mi php -S
@zakopiak: a jak ogólne wrażenia? Zostałbyś na linuksie czy jednak na macu lepiej? Jak ze stabilnością dockera na macu? Na linuxie (obecnie ubuntu 20) nie ma najmniejszych problemów z działaniem. A jak masz na macu?
@ajgoron: Na Macu masz wirtualizację hosta kontenerów (podobnie jak na Windows bez WSL) w związku z czym są problemy z wydajnością IO dla plików podmontowanych z hosta.
Jak ze stabilnością dockera na macu?
Potrafi się crashować, szczególnie przy usypianiu systemu. W trakcie pracy nie ma problemów
@zakopiak: dzięki. Mam obecnie MSI GL75, fajny mocny lapek jednak z mobilnością średnio i z niektórymi elementami hardware-u mam problemy. Stąd się zastanawiam czy nie przesiąść się na mac-a gdzieś pod koniec roku. Potrzebny mi lekki komp, który sporo wytrzyma na baterii, a do tego nie wysiądzie jak potrzebny będzie docker itp.
@ajgoron To co kolega wyżej powiedział - słaba wydajność z wolumenami, nawet z driverem nfs. Trochę więcej zabawy z mapowaniem kontenerów na inne hosty itp. Poza tym działa stabilnie, ale zużywa więcej zasobów, niż na linuksie, więc na baterii też krócej trzyma.
@Pesio: @ajgoron: Kod ogólnie python 3.7, RESTa nam załatwia api gateway, które budujemy z swagera 3.0. Uzywamy tego również do contract testing. Lamby to SAM, ale wcześniej mamy własny packager, który do lamby pcha tylko jej kod, reszta zależności lacą do lambda layer. Wszystko potem leci z CloudFormation, więc jest zabawa.
Jakie macie środowisko DEV?
php -SNie wiem, co tam chciałbyś wiedzieć. Jak coś, to pytaj konkretniej.
@ajgoron: Na Macu masz wirtualizację hosta kontenerów (podobnie jak na Windows bez WSL) w związku z czym są problemy z wydajnością IO dla plików podmontowanych z hosta.
Potrafi się crashować, szczególnie przy usypianiu systemu. W trakcie pracy nie ma problemów
Uzywamy tego również do contract testing.
Lamby to SAM, ale wcześniej mamy własny packager, który do lamby pcha tylko jej kod, reszta zależności lacą do lambda layer.
Wszystko potem leci z CloudFormation, więc jest zabawa.