Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
Wczorajszy pojazd po krytyce politycznej to śmiech na sali. Jest to jedno z nielicznych mediów które stara się zwrócić uwagę na różne problemy nie nastawiając się na jeden target. Co wam daje zamykanie się w swoich bańkach. Lepiej czytać media które nie widzą problemów nikogo poza swoim targetem?

https://krytykapolityczna.pl/kraj/czy-jako-profesor-jestem-w-klasie-sredniej-list-galopujacy-major/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1621429713

https://krytykapolityczna.pl/kraj/klasie-sredniej-trzeba-zagladac-do-portfela/

tutaj 2 artykuły na temat ostatnich wydarzeń, może w końcu zrozumiecie że świat nie jest czarno-biały a prowadząc dyskusję w stylu: biedak-nierób przy całkowitym nie dopuszczaniu faktu że aktywność zawodowa w Polsce rośnie, fakt jest to jeszcze poniżej średniej unijnej ale największy problem jest w grupie 50+. Może liberałowie zaczęliby dostrzegać problemy biedniejszej części społeczeństwa? Przecież do tej pory najbiedniejsi oddawali społeczeństwu największy procent pensji w podatkach. Kwotowo oczywiście była to mniejsza suma ale przecież właśnie ten fakt powoduje że biedniejsze rodziny nie stać na rozwój, na edukację.
Czy odwrócenie progresji podatkowej jest dobre? Oczywiście że tak, czy osoba zarabiająca 6-7 tysięcy na rękę powinna oddawać więcej na osoby biedne?
Oczywiście że nie. Są również lepsze formy opodatkowania od opodatkowania pracy choćby katastrat uderzający w klasę wyższą. Aktualnie na tych zmianach znacznie więcej ludzi zyska niż straci. Być może nie widzicie ale pomimo totalitarnych zapędów PiSu, przy urnach każdy może oddać głos na kogo chce. Co liberałowie mają do zaoferowania człowiekowi zarabiającemu do 3.5k na rękę z nikłymi szansami na przebranżowienie? Wyzwiska od nierobów? #neuropa
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qwertyasdf: Pomijając, że progresja podatkowa nie jest niczym nadzwyczajnym w nowoczesnych państwach. Ale tak to już u nas jest, standard cywilizacyjny staje się skrajnością.
  • Odpowiedz
@qwertyasdf: ja bym nawet nie pierdnal na wyzsze podatki, gdybym wiedzial, ze one faktycznie pojda na sluzbe zdrowia i edukacje, zamiast na kolejne posiadlosci partyjnych klakierow. a jak mam placic na programy typu 500+ i kolejne miliardy na tvp info, to mnie sie odechciewa i zaczynam coraz powazniej myslec o emigracji.
  • Odpowiedz
@qwertyasdf: przeczytaj jakim językiem napisany jest artykuł o zaglądaniu do portfela klasie średniej, to język jakim rządowe media piszą o lgbt, frustracja i nienawiść.

Na aktualnych zmianach zyskają deweloperzy, a stracą wszyscy.

Nie rozumiem radaości lewej strony sceny politycznej z tego, że za podniesione podatki rząd pisu kupi sobie kolejne zwycięstwo.
  • Odpowiedz
  • 3
@qwertyasdf: wyższe podatki spoko, mogę przyjąć, ale:
Na poprawę służby zdrowia, żebym nie musiał chodzić prywatnie, bo na NFZ nic się nie da załatwić.
Na edukację, tylko wartościową a nie na lekcje religii.
Na bezpieczeństwo, bo policjant powinien być pomocą i ochroną dla obywateli, a nie opresyjnym bandziorem co nawet nie wie jakie ma obowiązki i jaka jest procedura żeby kogoś wylegitymować, a sam chodzi w zakrytej twarzy i bez
  • Odpowiedz
  • 1
@mlodedrwale: artykuł jest mocny jak to w krytyce która bazuje na kontrowersjach.
Co do dopłat kredytowych to jakoś nie widzę radości lewej strony na ten temat.
A podatki dla niektórych (wg analiz 90% ludzi na pasku zobaczy wyższą kwotę do ręki) zostaną zmniejszone wiadomo natomiast że PiS to dobrze przekalkulował i wpływy z podatków wzrosną i zostaną przeznaczone na wsparcie m.in. deweloperki.

Ale większość wykopu nie widzi problemu w patologicznym
  • Odpowiedz
@qwertyasdf: @EvilToy: problemem jest styl tekstu, a nie sam tekst. Tekst na zasadzie "dojebmy bogatym bo wydają kaskę na głupoty" to głupi tekst. A z sama progresja nawet się zgadzam. Na pewno nie mam problemu z tym że lewica to foruje, bo powinna bo ich celem nie są libki, ale elektorat socjalny, biedota itd. Ludzie słabi, pokrzywdzeni w czasie transformacji. Dzisiaj ma ich pis, który poparcie wykorzystuje do
  • Odpowiedz
wg analiz 90% ludzi na pasku zobaczy wyższą kwotę do ręki

@qwertyasdf: analizy nie biorą pod uwagę tego, że specjaliści będą chcieli wyrównać straty wywołane podwyżką. Jak lekarze przyjdą renegocjować kontrakty, to szpitale będą musiały obniżyć pensje pozostałego personelu itd. I io nie dotyczy tylko szpitali, ale wszystkich branż. Specjaliści się cenią.

Nie wiem czy większość wykopu nie widzi problemu, widzę sporo osób, sam jestem taką osobą, ktore piszą, że
  • Odpowiedz