Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Zastanawiam się jak osoba która zarabia miesięcznie na rękę 2500 - 3000 zł może samodzielnie się utrzymać, prowadzić w miarę normalny tryb życia bez wegetacji ...

wynajem mieszkania w większym mieście w miarę przyzwoitym standardzie to jakieś 1800 - 2000 zł
normalne wyżywienie bez szaleństw, czasami wyjście do restauracji 500 - 800 zł
paliwo ~300 zł
jakieś podstawowe środki czystości, kosmetyki itp, itd ~200 zł
karnet na siłownię, basen czy inne zajęcia - też z 200 - 300 zł
jakieś własne potrzeby np. kilka razy w mies. wypady ze znajomymi na miasto do klubu / knajpy, jakieś koncerty, eventy, jakieś inne spontaniczne wypady - też pójdzie na to kilka stówek
inne zachcianki typu nowy telefon, nowe ubrania, jakieś inne gadżety
jak ktoś chodzi na jakieś kursy / szkolenia - czasami po kilka tysięcy mogą kosztować
trzeba wziąć pod uwagę jakieś nieplanowane wydatki coś się zepsuje w domu, czy trzeba do mechanika z autem
i do tego wszystkiego jeszcze przydałoby się odłożyć miesięcznie jakieś pieniądze, np. ktoś zbiera na nowe auto, jakieś wakacje czy coś

To jest jakaś masakra

#zycie #przemyslenia #polska #praca #ekonomia

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #60a447571e7e7f000be600a7
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 90
@MrGalosh: Nie bo ja bym skodę porównując do smartfonów zaliczył na poziomie 1.5k-2.5k, a nie <1k. <1k to ja bym powiedział że to jest dacia, takie byle co byle jeździło, ale niczym nie zachwyca, a używanie tego jest dalekie od przyjemności i ejst bardziej smutnym obowiązkiem wynikającym z braku kasy.
@CREATE_USER: ale nie zmienia to faktu, że jak ktoś kupi Dacię, to będzie w stanie ją wykorzystać tak jak każdy inny samochód. Będzie to mniej przyjemne, ale spełni swoje zadanie.

Sam jak nie miałem kasy, to korzystałem z taniego smartfona, a było to w czasach, keidy "tani smartfon" (poniżej 1k) to rzeczywiście było gówno. I jakoś przeżyłem wykorzystując go nie tylko "do dzwonienia", ale także do tego wszystkiego do czego się
@AnonimoweMirkoWyznania: i znowu ten sam post pisany przez różne osoby: "o #!$%@? włąśnie sie zorientowałem, że Polska nie jest bogatym krajem zachodnim tylko postkomunistycznym skansenem". Ja nie wiem to jest tak jakby co tydzień ktoś wychodził spod klosza rodziców i pierwszy raz szedł do pracy w Polsce czy musiał zapłacić rachunki i jest wielkie zdziwienie, że życie w Polsce to nie jest jak życie w najbogatszym miejscu na świecie czyli w
@MrGalosh: ale ja przecież nie narzekam tylko zwracam uwagę że @Arkos12 gada od rzeczy z tym że smartfon za 1k jest super, tyle albo aż tyle. Może nauczcie się czytać ze zrozumieniem.

@Arkos12: twój telefon jest w etui więc o jakim wyglądzie ty mówisz? Ja mówię o noszeniu bez etui, bo po to ktoś to projektował żeby ładnie wyglądało a nie wsadzać w jakieś plastikowe gówno i się spuszczać nad
w tanim telefonie masz 6gb ramu, w droższym 12gb ale nie odczuwasz tego w ogóle, bo nawet 6gb ramu to dużo jak na telefon

@Arkos12: nie odczuwasz dopóki nie poużywasz droższego sprzętu, później przesiadka na ten twój super telefon za 1k jest bardzo bolesna
ale ja przecież nie narzekam tylko zwracam uwagę że @Arkos12 gada od rzeczy z tym że smartfon za 1k jest super, tyle albo aż tyle. Może nauczcie się czytać ze zrozumieniem.

@CREATE_USER: Zdecyduj się. Albo "tyle albo aż tyle" albo:

ale za 1k kupisz jakieś badziewie

nie można iść na kompromisy

Chyba że telefonu używasz tylko do dzwonienia, to wtedy może i takie za 1k są super bo po pół roku
@Wmordejerza5000: Tu mnie masz, nie rozumiem jak przeszedłeś od mojej ogólnej myśli "dostosuj wydatki do zarobków i naucz się oszczędzać" do "#!$%@?ć pracę, śpij w noclegowni" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja piszę banały, Ty pleonazmy - nikt nie jest perfekcyjny ¯\_(ツ)_/¯ A widocznie dla OPa fakt że za pensję 3k nie będzie żył bez patrzenia na wydatki i jeszcze będzie mu zostawał hajs na oszczędności, nie jest
Dla ciebie widoczne ważniejsze jest żeby telefon wyglądał zajebiście, albo żeby ludzie zazdrościli - nie wiem, nie oceniam.

@Arkos12: tak dokładnie o to chodzi, wcale nie chce mieć po prostu urządzenia które ma wszystko co najlepsze.