Wpis z mikrobloga

@arinkao: Na litr wody daję 1,5 łyżki soli kamiennej, niejodowanej. Wodę zagotowuję i studzę.
Na 1 słoik 1-litrowy idzie mniej więcej połowa tego pęczka przypraw, które widać na zdjęciu (lubię, gdy jest dużo).
Normalnie dodaję jeszcze liść chrzanu, ale tym razem pęczki były bez niego.

Ogóreczki wkładam do wody na pół godziny, potem myję.
Liść chrzanu (jeśli jest) wkładam na dno i dość ciasno wkładam ogóreczki. Pomiędzy nimi upycham ćwiartki główek
@arinkao: Tylko trzeba jeszcze zwrócić uwagę na wielkość ogórków. Ostatnio były dość duże, więc nie kupowałem, bo przenawożone. Wtedy są zdecydowanie mniej smaczne.
Więc lepiej nie rzucać się na pierwsze ogórki jakie są w sklepie i poczekać na takie trochę mniejsze.
Może zrobisz fotkę jak kupisz,

@macgar: No, mniej więcej takie jak na zdjęciu które wrzuciłem. Dość małe, z cienką i w miarę jasną skórką, z wieloma "krostami" na skórce, twarde przy ściśnięciu.
O tej porze roku lepiej unikać tych pękatych, gładkich, ciemnych ogórków.