Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 54
teraz hajs na przysłowiowych aktorów Klanu, muzyków typu Feel, Jandy, Hołdysy, Mroczków i tysiące innych ludzi,

@MarcinDerk: trzeba wspierać polską kulturę

@DizzyEgg: kultura jest już wspierana przez Ministerstwo, a jak komuś za mało pieniędzy to znaczy że trzeba zmienić pracę.
  • Odpowiedz
Doszło do tego, że Stanowski dogadał się z Mentzenem i przygotują ustawę + zbiorą podpisy

@MarcinDerk: fiu fiu czyżby szykował się pierwszy projekt ustawy od prawie posła konfederacji
  • Odpowiedz
trzeba wspierać polską kulturę

@DizzyEgg: Z chęcią będę wspierał kulturę poprzez chodzenie do kina, teatru, filharmonii, kupując książki, itd. Czemu ta opłata ma dotyczyć telewizorów? Może nałóżmy ten podatek też na np.:
długopisy - mogę przecież przepisać czyjąś książkę
kredki - mogę przecież skopiować czyjś obraz
ubrania - mogę przecież z nich zrobić kostium teatralny
instrumenty - mogę przecież zagrać na nich czyjś utwór
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@MarcinDerk: tak naprawdę to 6 procent od kwoty netto, czyli jak kupujesz tv w sklepie za 3000 brutto, to nie płacisz 3180zł, tylko 3239zł ;) Więc realnie wychodzi około 8 procent.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@NonOmnisMoriar: jak artysta tworzy coś co jest ważne dla wielu ludzi, to ma zajebiście dużo sposobów na zrobienie na tym kasy, od platform streamingowych i kasy za odtworzenia/reklamy, przez serwisy patronackie, po promowanie sprzedaży swoich dzieł albo merchu, lub materiały sponsorowane. Gwarantuję Ci, że wielu ludzi chętnie wspiera artystów i twórców treści, które są dla nich ważne. A jak nie są ważne, to taki artysta musi niestety poszukać innej pracy...
  • Odpowiedz
Opłata reprograficzna - triggered.

@MarcinDerk: opłata (podatek) za to że ktoś może coś kopiować:
Należy tu przypomnieć generalną zasadę aksjologiczną naszego systemu prawa podatkowego, że Państwo nie może czerpać przychodów fiskalnych z przestępczej działalności podatników” (wyrok z 19 sierpnia 2020 r., sygn. akt III SA/Wa 1982/19).
  • Odpowiedz