@MarcinDerk: Opłata reprograficzna na rzecz artystów to jest najlepsze co się może zdarzyć, bo artyści tworzą bardzo dużo rzeczy, które są ważne dla zdecydowaną większość ludzi.
@DizzyEgg: Z chęcią będę wspierał kulturę poprzez chodzenie do kina, teatru, filharmonii, kupując książki, itd. Czemu ta opłata ma dotyczyć telewizorów? Może nałóżmy ten podatek też na np.: długopisy - mogę przecież przepisać czyjąś książkę kredki - mogę przecież skopiować czyjś obraz ubrania - mogę przecież z nich zrobić kostium teatralny instrumenty - mogę przecież zagrać na nich czyjś utwór
@MarcinDerk: tak naprawdę to 6 procent od kwoty netto, czyli jak kupujesz tv w sklepie za 3000 brutto, to nie płacisz 3180zł, tylko 3239zł ;) Więc realnie wychodzi około 8 procent.
@NonOmnisMoriar: jak artysta tworzy coś co jest ważne dla wielu ludzi, to ma zajebiście dużo sposobów na zrobienie na tym kasy, od platform streamingowych i kasy za odtworzenia/reklamy, przez serwisy patronackie, po promowanie sprzedaży swoich dzieł albo merchu, lub materiały sponsorowane. Gwarantuję Ci, że wielu ludzi chętnie wspiera artystów i twórców treści, które są dla nich ważne. A jak nie są ważne, to taki artysta musi niestety poszukać innej pracy...
@MarcinDerk: opłata (podatek) za to że ktoś może coś kopiować: Należy tu przypomnieć generalną zasadę aksjologiczną naszego systemu prawa podatkowego, że Państwo nie może czerpać przychodów fiskalnych z przestępczej działalności podatników” (wyrok z 19 sierpnia 2020 r., sygn. akt III SA/Wa 1982/19).
wychodzenie z moim psiurem jak jest już ciemno jest straszne bo nie dość, że on się boi każdego szmeru i ruchu w krzakach to ja boję się razem z nim i tak się we dwoje boimy i chodzimy przestraszeni po dzielni
@MarcinDerk: trzeba wspierać polską kulturę
@DizzyEgg: kultura jest już wspierana przez Ministerstwo, a jak komuś za mało pieniędzy to znaczy że trzeba zmienić pracę.
ale propsuje za akcje, chętnie podpiszę jak tylko będzie taka możliwość.
@MarcinDerk: fiu fiu czyżby szykował się pierwszy projekt ustawy od prawie posła konfederacji
@DizzyEgg: Z chęcią będę wspierał kulturę poprzez chodzenie do kina, teatru, filharmonii, kupując książki, itd. Czemu ta opłata ma dotyczyć telewizorów? Może nałóżmy ten podatek też na np.:
długopisy - mogę przecież przepisać czyjąś książkę
kredki - mogę przecież skopiować czyjś obraz
ubrania - mogę przecież z nich zrobić kostium teatralny
instrumenty - mogę przecież zagrać na nich czyjś utwór
@MarcinDerk: opłata (podatek) za to że ktoś może coś kopiować:
Należy tu przypomnieć generalną zasadę aksjologiczną naszego systemu prawa podatkowego, że Państwo nie może czerpać przychodów fiskalnych z przestępczej działalności podatników” (wyrok z 19 sierpnia 2020 r., sygn. akt III SA/Wa 1982/19).
Komentarz usunięty przez autora