Wpis z mikrobloga

#komputery #informatyka #pytaniedoeksperta
Pomyślałem, że oddam stary komputer do skupu, parę złotych z niego będzie. No i tak się zastanawiam, co z dyskiem zrobić, zostawić czy wyrzucić? Sformatowałem go, ale boje się, że jakieś hakery mogą się bawić w jakieś odzyskiwanie xD. Co robicz?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@obuniem: najlepiej przewiercić wiertarą ale to hardcor bo nie sprzedasz wtedy
uzyj jakiegoś programu do losowego kasowania bezpiecznego jeszcze bo sam format łatwo odzyskać
  • Odpowiedz
@mikasz: już mam

@paczelok: no właśnie czytałem, że po formatowaniu można coś tam odzyskać, a wyjąć go to też lipa, bo widziałem, że taki nowy to za 150 chodzi, więc parę złotych bym stracił xD
  • Odpowiedz
@obuniem: w życiu bym nie oddał/sprzedał używanego przez siebie dysku... Mało co warte, a jak trafisz na nieodpowiednią osobę to może spróbować odzyskać z tego Twoje dane.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@obuniem: Ransomware odpal przedtem. Skoro niektóre firmy decydują się płacić okup za odszyfrowanie (nawet w milionach dalarów), to znaczy że ciężko jest je po prostu odzyskać dane.
  • Odpowiedz
@obuniem: "zwykly" dysk, nadpisz zerami. Możliwość odczytu dysku nadpisanego zerami jest praktycznie niemożliwa (tzn. do tej pory nikomu się nie udało).
Z SSDkami wszystko jest oczywiści inaczej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jedni mówią, że sam format wystarczy, a nadpisywanie zerami nic nie daje. Inni sugerują zaszyfrowanie danych przed formatem.
  • Odpowiedz
@Desparos: to znaczy w każdą komórkę danych dysku wpisać zera nadpisując wszystkie dane znajdujące się na dysku. Są do tego specjalne programy. Poszukaj pod "nadpisywanie zerami", "zerowanie dysku" na pewno masa darmowych programów wyskoczy.
  • Odpowiedz