Wpis z mikrobloga

Również gdzieś spotkałem się z hipotezą, że Mieszko to zdrobniale Michał (idąc podobnie ze wschodnim Miszą), jednakże zawsze skłaniałem się ku temu, że jest to pochodne od Mieczysława bądź Miesława, bo Dagome Judex było o ile się nie mylę dokumentem papieskim, więc tam używał imienia chrześcijańskiego – Dagobert. Kwestia używania imienia Mieszko jest taka, że miał już pod tym imieniem potężne państwo. Jagiełło przyjął imię Władysław (Jagiełło zostało spolszczone), ale używał Władysław
  • Odpowiedz
@Phyrexia: Dagome Iudex nie może być potwierdzeniem niczego, gdyż obecna wersja dokumentu jaką posiadamy przeszła przez tyle rąk i edycji, że wiele rzeczy jest niejasnych, a sama wartość dokumentu jako historycznego źródła jest podważana przez wielu historyków.

Co do pochodzenia Mieszka to najpewniej nie był on pochodzenia germańskiego. Wikingowie ze Szwecji osiedlali się głównie w Rosji i wzdłuż szlaków handlowych prowadzących do Konstantynopola (który nazywali Miklagard - Wielkie Miasto). Terenami
  • Odpowiedz
@Phyrexia: nie wiemy jakie jest pochodzenie Mieszka, natomiast pewne jest to, że samo imię w żaden sposób nie jest powiązane z Michałem, do jakaś kompletna bzdura. Co do kontaktów międzynarodowych panstwa Piastow- to nie jest tak, że nagle po chrzcie Polski pojawiła się organizacja państwowa, że to jest jej poczatek- organizacja na wzór państw musiała być już od dawna, ze scentralizowana władza, hierarchia, wpływami i wojskiem, dyplomacją itd. inaczej chrztu
  • Odpowiedz