Wpis z mikrobloga

kurde kiedy dostane skierowanie jak jestem 94? albo jeszcze ktora szczepionka powinienem sie zaszczepic? bo wlasnie sobie uswiadomilem ze nawet nie wiem czym one sie roznia i czemu jedni wybieraja te a drudze tamta. macie jakies rady?
#koronawirus #szczepienie
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fastnbulbous jak wypełniłeś wcześniej formularz chęci szczepienia to teoretycznie za pół godziny, jak nie to w piątek chyba, jeśli chodzi o różnice to kwestia doniesień o skutkach ubocznych, teoretycznie najbardziej potwierdzone incydentalne skutki uboczne miała astra i JJ. Ogólnie skuteczność wszystkie mają podobną, czyli bardzo wysoką (JJ ma najniższą, się jest jednodawkowy temu sporo ludzi chciałoby się tym zaszczepić żeby mieć z głowy, ale JJ narazie w Polsce jest mało)
  • Odpowiedz
@elperson
@fastnbulbous na drugą dawkę pfizery i moderny czeka się tyle samo czyli 42 dni, większość poważnych powikłań po Astrze występuje u młodych kobiet (a i tak jest to jeden przypadek na 100 000 szczepień), a dzięki temu, że o tych powikłaniach było tak głośno to Astra jest szczepionką którą najłatwiej dostać, jedyny szkolił że druga dawka astry może być wyznaczona nawet na termin za 3 miesiące, ale już pierwsza
  • Odpowiedz
na drugą dawkę pfizery i moderny czeka się tyle samo czyli 42 dni

@Henryk_Chinaski: wujaszkowi na drugą dawkę w------i termin za jakieś trzy miesiące, nie wiem z czego to wynika ale nie podjąłem ryzyka. pfizer nadchodze
  • Odpowiedz
@Henryk_Chinaski: chodziło o moderne, właśnie na nią chciałem się zapisać - ale jak to usłyszałem to podziękowałem (astre i JJ odrzuciłem na starcie, przy pfizerze obawiałem się przestrzegania warunków przechowywania). Mój brat ogarniał wszystkich seniorów w rodzinie, nie mam prawa mu nie wierzyć, ale też nie twierdzę że wszędzie /zawsze tak tak to wygląda - wszystko pewnie zależy od dostępności / realizowalności zamówień przez dostawców
  • Odpowiedz
@fastnbulbous no ja jak się zalogowałem przez profil zaufany w tym linku co wysłałem to od razu pokazała się opcja wybrania terminu, może nie potwierdziłeś jednak tego formularza czy coś, w takim wypadku będziesz miał możliwość w piątek chyba, więc też już za chwilę
  • Odpowiedz
@elperson no tak tylko myślałem że ruch górnych widełek kiedy ma być szczepionka pilnują bardziej restrykcyjnie, nic to ja przez chwilą zapisałem się na modernę na poniedziałek, dlatego że pfizera nie miałem dostępnego
  • Odpowiedz