@BurritoHuxley: @Katiee: Chcecie mi powiedzieć że na tym skrawku gdzie nie można zmienić pasa kierowca ma bezpiecznie i zgodnie z przepisami wyprzedzić kogokolwiek?
@BurritoHuxley: No to nadal ja bym jechał tak jak ten najbardziej na lewo. Tak więc nadal łatwiej Ci wyprzedzić ich 4 na raz niż pojedynczo. A tak ogólnie to nie możesz tam wyprzedzać ( ͡°͜ʖ͡°)
Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, wózkiem rowerowym, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.
@Yurakamisa: Ja to wiem, ty to wiesz, ale jednak osoby które nigdy nie miały między nogami roweru nie wiedzą, albo nie potrafią logicznie pomyśleć. Taka przepisowa kolumna może mieć kilkadziesiąt metrów długości i kierowca nie może bezpiecznie zapakować się w środek. Tutaj jednak masz 3-4 osoby. @Katiee: Nie da się tego zrobić bezpiecznie i zgodnie z przepisami. Po poboczu nie wolno się poruszać. Rowerzysta musi poruszać się jak najbliżej prawej
Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m
Znak P-2, czyli "linia pojedyncza ciągła", oddziela pasy ruchu o tym samym kierunku i oznacza zakaz przejeżdżania przez linię i najeżdżania na nią
Utrudnianie ruchu jest dość płynne i zależy m.in. od warunków na drodze. IMO tutaj jest utrudnianie ruchu. Mogli jechać poboczem gęsiego i nikt nikomu by nie przeszkadzał.
No dobra to chcecie mi powiedzieć że gdyby oni wszyscy jechali jeden za drugim po prawej stronie tej linii ciągłej to i tak nie da się bezpiecznie powoli ich wyprzedzić?
@Wyrewolwerowanyrewolwer: a możesz to uargumentować? Ja tu widzę rowerzystów, którzy poprawnie korzystają z prawa do jazdy obok siebie, ale nie mają w ogóle prawa w tym miejscu przebywać na jezdni
@BurritoHuxley: między Ropczycami a Dębicą (miejscowość Lubzina), kiedyś też tak jechali, ale pech chciał, że dojechał do nich patrol drogówki - wypisywali mandaciki aż miło ( ͡º͜ʖ͡º)
@BurritoHuxley: beka z dzbanów które piszą że "przecież samochód zajmuje o wiele więcej miejsca i jakoś można go wyprzedzić" tylko że różnica jest taka że samochód czy nawet autobus nie wlecze się 20km/h i można sobie spokojnie za nim jechać dopóki nie nadarzy się okazja aby wyprzedzić (w razie potrzeby)
Mirki #chwalesie nowym zakupem, w końcu ponad 20-letnie auto zmieniłem na coś współczesnego (⌐͡■͜ʖ͡■) automat i tempomat to gamechangery! Powiecie, że grzybowóz ale zbiera się całkiem fajnie, nawet z tym 1,5l i CVT #samochody #toyota
#polskiedrogi #rower
A tak ogólnie to nie możesz tam wyprzedzać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mcnight95: @siona: @mcnight95: @daox: @4x80: @m3r1n0w4g6m: @Wyrewolwerowanyrewolwer: proszę doczytać przepisy
@Najmilszy_Maf1oso: poboczem się jeździ
@Katiee: Nie da się tego zrobić bezpiecznie i zgodnie z przepisami. Po poboczu nie wolno się poruszać. Rowerzysta musi poruszać się jak najbliżej prawej
Dokładnie, panie kolego:
No co
@Katiee: Radzę przestać myśleć, bo średnio ci to wychodzi
@radziol88: Że lepiej dla bezpieczeństwa własnego i innych, żebyś nie miał prawa jazdy.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora