Wpis z mikrobloga

używam do każdego podlewania papryczek nawozu sumin "Nawóz płynny do pomidorów papryki i ziół" NPK 5-5-8,5, maksymalną zalecaną dawką 5ml/litr, niestety dalej widzę niedobory. Czy mogę bezpiecznie podwoić dawkę nawozu? Czy lepiej użyć innego wspomagacza?
#chili
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pug_in_stug: opie, tyle to ja bym się nie odważył lać ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak podwoisz to spalisz. Jak lejesz nawoz w takim stężeniu i dalej widzisz niedobory to pewnie problem jest inny, albo papryki niepobierają skladników pokarmowych. Wrzuc zdjecia jakies.
  • Odpowiedz
@pug_in_stug: Pewnie że można, to nie jest takie małe npk wcale, małe to ma biohumus właśnie i jego można lać bezpiecznie ale to i tak sie nie leje codziennie :D Do takich małych siewek to raz na dwa tygodnie połowa dawki nawozu :D

@murdoc: Przesadzić do świeżej ziemi ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 0
Im więcej przeglądam ten tag, fora i YT tym bardziej się chyba doszukuje różnych problemów ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Generalnie jako tako rosną, na niektórych już pąki obrywam, ale jak widzę jak niektórzy pokazują jakie już im porosły, a mają papryki młodsze o miesiąc czy więcej, to tym bardziej szukam co może być nie tak z moją uprawą
  • Odpowiedz
ale jak widzę jak niektórzy pokazują jakie już im porosły, a mają papryki młodsze o miesiąc czy więcej

@pug_in_stug: Chopie, Ty na tag paprykowy przyszedłeś nie na wyścig ( ͡° ͜ʖ ͡°) Też nie mam jakichś wypasionych bo ciężko upilnować wszystko na raz jak sie ma dużo i co z tego, nic z tego, zbiory i tak będą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pug_in_stug: Problemem jest to że próbowałeś przedobrzyć myśląc że przyspieszysz wzrost a to tak nie działa, takie sadzonki są za małe na duże dawki nawozów, większość jeszcze niczym nie nawozi, ja swoim dopiero ostatnio dałem połowe dawki nawozu pierwszy raz
  • Odpowiedz
@pug_in_stug: to nie jest małe npk i na pewno nie jak dawkujesz 5ml/l xd
Dawkuj polową zalecanej dawki i nie co 5-7 dni, a najlepiej co 14. Papryki przesadź do nowej ziemi tak jak pisal @Niewiemja bo właśnie zasolenie pewnie wzrosło przez nawóz, albo zmienił sie odczyn gleby np. na zasadowy przez dużą ilość potasu.
  • Odpowiedz