Aktywne Wpisy

Okaz_prawilnosci +512
źródło: 1000063425
Pobierz
Rad-X +31
U was też ludzie w robocie nie potrafią się powstrzymać od jedzenia mięsa w piątek na obiad?
Co trzeba mieć w głowie aby nie być w stanie w ten jeden dzień w tygodniu odpuścić?
#pracbaza #korposwiat
Co trzeba mieć w głowie aby nie być w stanie w ten jeden dzień w tygodniu odpuścić?
#pracbaza #korposwiat

Próbował ktoś może takiej kombinacji ?
Ja testuję raz na jakiś czas kolejne wersje KDE i sterowników nvidia i działa to mega niestabilnie, samo ruszanie kursorem żre CPU jak diabli (o_O).
#linux #wayland #kde
Nvidia cannot into drivers
KDE cannot into Wayland
Lepiej używać Nouveau i/lub Gnome
@fervi: Nouveau mogliby równie dobrze wywalić dla nowych GPU nvidii. To jest drewniana proteza, nic nie działa, nawet terminal się wyświetlić nie chce, żeby archa zainstalować trzeba ten sterownik wyłączyć na dzień dobry.
@Scallar: coś w tym jest xD
Ale tak ogólnie jak się tym interesowałem to nvidia jako jedyna z całej trójki ma w dupie jakieś implementacje waylandowe i wymyśliła sobie, że w sterowniku będzie na swój sposób przetwarzać grafikę (egl-streams zamiast gbm). Więc jak jesteś twórcą kompozytora to
Tutaj przykład mirka i audacity
https://www.wykop.pl/wpis/56869147/jest-jakies-wytlumaczenie-tego-ze-audacity-pod-way/
@PortowySzczur: jeżeli tak się stanie to Linux na desktopach zginie. X11 to abandonware, już ma spore braki - brak obsługi kilku monitorów z różnym odświeżaniem czy dpi, brak HDR.
Na Waylandzie np też od strzału działa mi akceleracja sprzętowa w Firefoxie (na nvidii proprietary!). Nie działa wszystko inne, gliche, zwiechy, ruch kursorem zjada 50% cpu, klawiatura odpowiada po 15sekundach, ale akceleracja
@Kryspin013: AMD też biedne jest, sam muszę zgłaszać błędy do Mesa / AMDGPU, bo nikt nie testuje co commituje. Nawet na Windowsie
@fervi: No właśnie. NVidia dostarcza sterowniki, które bardzo dobrze robią to co mają robić.
Tylko nie wpasowują się w ekosystem Linuksa, to jest realny problem. Kompozytory - źle działają, akceleracja w przeglądarce - ni chu chu. Do jakichkolwiek zmian w wyświetlaniu trzeba używać ich panelu sterowania, xrandr, etc