Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was z objawami nerwicowymi badał sobie poziom testosteronu, wyszedł mu niedobór i przechodził terapię pod tym względem? Jakie efekty?

Rzadko się o tym mówi, a na to wpływ na nasze samopoczucie.

#nerwica #depresja #testosteron
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja TAK z objawami depresyjnymi. TRT + SSRI. SSRI odstawiłem. TRT już pewnie zostanie do końca życia. Ogólna poprawa tak. Niemniej zanim doszedłem co do czego, zanim mi przepisali, zanim kuracje skończyłem to minęły 3 lata.
Jest silna korelacja pomiędzy poziomem testosteronu u mężczyzny a jego stanem psychicznym.
  • Odpowiedz
@qrcyrpnx nie przepisze. Wstępne badanie, ponowne badania, rezonans przysadki i jakies lekkie "leki" na kilka miesięcy (HCG, klomifen ew na prolaktyne), dopiero potem można zaczac rozmawiac o testosteronie (TRT to hormonalna terapia zastępcza w to wchodzi jeszcze np utrzymywanie estradiolu na określonym poziomie).
  • Odpowiedz
@DonCruzo życie... Na mnie też spadło to nagle.

Ale nie czekaj, nie opóźniaj wybrania się do lekarzy. W endokrynologi czy psychiatrii każdy ruch i rezultat trwa miesiącami. A za nim uwidzisz efekty będziesz się męczył.
  • Odpowiedz
@DonCruzo: Grunt to doedukowany lekarz w tym kierunku, u mnie Pan profesor stwierdził, ze nerwica i taki moj urok i testosteron nie ma nic do tego... i tu zaczela sie moja „przygoda” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Dokladnie.. potem dopiero dostalem wynik testosteronu wolnego 3 jednostki ponizej dolnej normy, skomentował tylko, ze to niezly wynik (nie wazne, ze w kwiecie wieku). dopiero zaczynam przygode z trt i zaluje ze tak pozno .. Nie powtarzaj moich bledow ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@DonCruzo: aktualnie stosuje lek na podbicie teścia, ale chyba coś się z-----o. Na początku miałem boost na ponad 700 z 300 i wyraźnie czułem, że mam inną postawę (nie przełożyło się na motywacje), ale wogóle nie bałem się konfrontacji i wychodzenia po swoje. Nawet nie miałem cienia zawachania. Ale chyba musze zbadac e2 i shgb, bo mam spadek formy.
  • Odpowiedz