Wpis z mikrobloga

#it #pracbaza trochę #testowanieoprogramowania
Mirki czy pracujecie przez b2b i jak oceniacie? Trudno było wam przejść?
Ja obecnie jestem na UZ ale chyba dostanę lepszą ofertę na b2b i zastanawiam się czy przejść (różnica rzędu 1k na rękę na korzyść licząc normalny zus), choć wolałbym UoP tak szczerze mówiąc.

Jak oceniasz b2b?

• Jestem na b2b i jestem zadowolony 41.7% (40)
  • Jestem na b2b i nie jestem zadowolony 2.1% (2)
  • Nie jestem na b2b i uważam to za kiepski pomysł 13.5% (13)
  • Nie jestem na b2b ale uważam to za dobry pomysł 9.4% (9)
  • Kliknąć coś muszę bo się uduszę 33.3% (32)

Oddanych głosów: 96

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamilek98PL: Jeszcze dostaję budżet szkoleniowy więc to fajna sprawa. Co do L4 to chyba jak się płaci chorobowe to można (ja tak miałem na UZ).
Edit: no i jestem na UZ więc i tak nie mam urlopów xd rozumiem, że ktoś z uop na b2b przechodzi ale dla mnie to chyba tylko inplus poza zatrudnieniem księgowej i p--------o z zakładaniem firmy
  • Odpowiedz
@TotalDisaster: mam UOP a B2B uważam za niezły pomysł pod pewnymi warunkami (a więc defaultowo za zły)
- trzeba odpowiednio dużo zarobić
- umieć w pieniądze, oszczędzanie i inwestowanie
- umieć w podatki i przynajmniej wiedzieć do kogo z tym uderzyć
- trzeba sobie wynegocjować odpowiednią umowę

Niestety wielu ludzi się nasłucha jakie B2B jest zajebiste a potem kończą z 8k netto bez urlopów i L4 dobrze jeśli nie pociągnięci
  • Odpowiedz
@TotalDisaster: nie no zależy, jak jesteś młody, nie schorowany, bez dzieci i w umowie zapiszesz sobie urlopy, wyłączenie odpowiedzialności (lub przynajmniej max karę umowną) i umiesz kasę oszczędzić na starość to B2B daje kupę świetnych możliwości - od lepszych zarobków przez leasingi po większą elastyczność na rynku pracy. To nie tak, że B2B jest gorsze od UOP bo nie jest - po prostu trzeba wiedzieć co się robi
  • Odpowiedz
Troche slabo 1k na reke roznicy xD

@kamilek98PL:
Słowo klucz - Koszty. Za 2020 miałem KUP na poziomie 50% przychodu. A to nowy komputer, monitor, biurko, fotel, leasing auta i się uzbiera. Ale faktycznie, jak ktoś chce oszczędzać każdy grosz to traci to sens.

w zamian za brak ulropow platnych l4 itp itd

Można się dogadać, mam 26 dni płatnego urlopu i 30 dni chorobowego 80% + za niekorzystanie z
  • Odpowiedz
@MtEverest: Ja się trochę boję, że jak raz już przejdę to potem będę miał takie myślenie, że ooo i tak jestem na b2b to wolę więcej kasy na b2b i nigdy nie będę na uop :D A chciałbym popracować jakiś czas jak czlowiek też.
Już teraz sobie mówię, że następna praca tylko uop ale ciężko jest znaleźć, jestem w takim upierdliwym punkcie pomiędzy juniorem a midem.
  • Odpowiedz