Wpis z mikrobloga

Potrzebuję kompa do nauki pythona i linuxa, bo linuxa dużo wykorzystuję w pracy, a pythona będę wykorzystywać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z racji tego, że to side project to chcę zrobić to możliwie niskim kosztem.

Mam starego lapka asus, intel i5, 4gb ramu i dysk hdd. Zastanawiam się nad wymianą dysku na 256 ssd i może ramu albo nad kupnem jakiegoś mini PC typu Intel NUC.

Jakieś opinie/sugestie co lepsze? Na jakie parametry postawić?

Zależy mi na mobilności więc nie może to być zwykły PC.

#linux #python #programowanie #informatyka
naciski - Potrzebuję kompa do nauki pythona i linuxa, bo linuxa dużo wykorzystuję w p...

źródło: comment_1616576063W4hUIwFHZogVlUASNJDsw2.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@naciski: jeżeli masz taką możliwość do w starym lapku zrób 8GB Ram i włóż ten SSD i będziesz pan zadowolony.

A pomijając osobny sprzęt, to Pythona możesz się nauczyć równie sprawnie na każdym systemie, a linuksa możesz poćwiczyć na maszynie wirtualnej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@naciski: pracuje na nuc. Małe, ciche, fajne, ale łączy wszystkie wady laptopa (mobilny farsz) z wadami pc (brak mobilności).
Lepszy poleasingowy sff jak ma być małe
  • Odpowiedz
a czemu nie postawisz virtualnej maszyny

@pollpbl: nie wiem, wolałbym chyba osobny sprzęt, bo zawsze można go jakoś inaczej wykorzystać

kup po leasingowego za 500 zł postaw jebuntu i
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@naciski: chcesz coś małego co bierze prądu tyle co nic i działa w zasadzie bez wydawaniu dźwięku (pasywne chłodzenie), to Dell WYSE - na allegro koło 40 PLN. Do tego 8 GB ram - 120 zł i dysk SSD jakiś tani. Więcej nie potrzebujesz
  • Odpowiedz