Wpis z mikrobloga

300-400m2?

@zouzosi: musisz się zdecydować. Bo tutaj wchodzi różnica na podatku VAT. Do 300m2 masz stawkę 8% powyżej 300m2 masz 23% na usługi z materiałami. A to znacząco wpływa na koszty.
  • Odpowiedz
Coś dużo mi się wydaje. Liczysz surowy zamknięty? Bo jak patrzę to ludzie 150m2 stawiają za 400-500 tysięcy a tu wyjdzie prawie 700 xD

@zouzosi: stawka podatku się zmienia powyżej 300m2.
  • Odpowiedz
@Samulem: Pracuje praktycznie z domu. Mam dużo rzeczy które muszę gdzieś pomieścić. Do tego dochodzi ci jakaś siłownia, z 2 pokoje dzieci, jeden na gości i się robi metraż.
  • Odpowiedz
Mam pytanie, po co ci taki wielki dom?

@Samulem: 50m2 salon, kuchnia z 20m2, do tego dwa pokoje po 20m2 i biuro kolejne 20m2. Do tego jeszcze dolicz kotłownie z 15m2 bo dlaczego się ograniczać. Garaż na jeden samochód to jakieś 30m2 czyli 60m2 na dwa. To masz już 200m2. Niech dojdzie do tego siłownia albo pokój na kino domowe to masz kolejne 40m2 czy nawet 50m2.
  • Odpowiedz
napisałem wyżej że spokojnie można zrobić dwie inwestycje

@zouzosi: można ale ja bym kombinował w ten sposób by budynek miał mniej niż 300m2 aby uciec z podatku. Dopiero wtedy dostawić sobie garaż do budynku aby również płacić mniejszy podatek.
  • Odpowiedz
@ksiak: Wciąż nijak to się nie zbliża do 400 m.

Pracuje praktycznie z domu. Mam dużo rzeczy które muszę gdzieś pomieścić. Do tego dochodzi ci jakaś siłownia, z 2 pokoje dzieci, jeden na gości i się robi metraż.

@zouzosi: Widziałeś jakikolwiek plan takiego domu który by ci podpasował? Wiesz z czym się 400 metrów wiązać bę∂zie :) ?
  • Odpowiedz