Aktywne Wpisy
gharman +513
Wczasy nad polskim morzem droższe niż Teneryfa. Burger w Warszawie droższy niż w USA. Kebab droższy niż w Berlinie. Nocleg w polskich górach na poziomie kosztów północnych włoch. Mieszkania droższe niż w Hiszpanii czy Włoszech.
Zarobki? Połowa tego co na zachodzie albo i 1/3 w niektórych zawodach.
Co tu się dzieje?
#nieruchomosci #inflacja #gospodarka #praca #pracabaza #wakacje #zarobki
Zarobki? Połowa tego co na zachodzie albo i 1/3 w niektórych zawodach.
Co tu się dzieje?
#nieruchomosci #inflacja #gospodarka #praca #pracabaza #wakacje #zarobki
BlackpillRAW +61
Redpillianie, Kaj jest Wasz Bóg teraz? To ta ściana Wasza, którą do niedawna wyznawali wszyscy guru?
Panna 36 lat i wymagania jak pic rel.
180+ i najlepiej IT/finanse to jest facet na poziomie a nie 35 letni robol manlet bez grosza przy dupie.
#przegryw #tinder #badoo #p0lka #programista15k #zwiazki #robpill #wzrost #blackpill
Panna 36 lat i wymagania jak pic rel.
180+ i najlepiej IT/finanse to jest facet na poziomie a nie 35 letni robol manlet bez grosza przy dupie.
#przegryw #tinder #badoo #p0lka #programista15k #zwiazki #robpill #wzrost #blackpill
Chodzi mi o nowoczesne kształty, beton, drewno, blacha , potężna bryła coś jak na pfa.
Stan surowy zamknięty.
Sam bym znalazł, ale co szukam to ludzie robią domy 150-200 a takie to średnio i nie wiem czy to będzie z grubsza 600 tysięcy czy 2 miliony xD
#budujzwykopem
Komentarz usunięty przez autora
@zouzosi: musisz się zdecydować. Bo tutaj wchodzi różnica na podatku VAT. Do 300m2 masz stawkę 8% powyżej 300m2 masz 23% na usługi z materiałami. A to znacząco wpływa na koszty.
@bystrygrzes: jak napisałem powyżej, to nie jest takie proste, bo przy 300m2 zmienia się stawka podatku.
@zouzosi: stawka podatku się zmienia powyżej 300m2.
@Samulem: 50m2 salon, kuchnia z 20m2, do tego dwa pokoje po 20m2 i biuro kolejne 20m2. Do tego jeszcze dolicz kotłownie z 15m2 bo dlaczego się ograniczać. Garaż na jeden samochód to jakieś 30m2 czyli 60m2 na dwa. To masz już 200m2. Niech dojdzie do tego siłownia albo pokój na kino domowe to masz kolejne 40m2 czy nawet 50m2.
@zouzosi: można ale ja bym kombinował w ten sposób by budynek miał mniej niż 300m2 aby uciec z podatku. Dopiero wtedy dostawić sobie garaż do budynku aby również płacić mniejszy podatek.
@zouzosi: Widziałeś jakikolwiek plan takiego domu który by ci podpasował? Wiesz z czym się 400 metrów wiązać bę∂zie :) ?
͡°)
@ksiak: kuchna większa niż mój pokój