Aktywne Wpisy
elozapiekanka +64
Atreyu +3
Jakie planszówki polecacie? Najczęściej będzie 2-4 graczy
Słyszałem dobre opinie o #talisman (chyba wychodzi nowa edycja?) i #gloomhaven ale ogólnie jestem zielony w tych sprawach
#grybezpradu #planszowki #gry
Słyszałem dobre opinie o #talisman (chyba wychodzi nowa edycja?) i #gloomhaven ale ogólnie jestem zielony w tych sprawach
#grybezpradu #planszowki #gry
Kolejny lockdown jak rok temu nie ma już raczej sensu. Jednak na imprezy w wiele osób bym nie chodził, a w publicznych zamkniętych miejscach trzymajcie dystans i noście porządne maski. Na dworze bez tłoku, wiadomo, tylko antymandatowo, bo to absurd ośmieszający obostrzenia, którego trzymanie jest błędem rządu.
Zachowajcie rozwagę, nie popadajcie w szuryzm i negowanie pandemii. Nie trzeba być "covidianinem", by widzieć, że nie jest teraz dobrze. Jedyną drogą wyjścia z tego są szczepienia (nie, negowanie nic nie da), więc weryfikujcie rzetelnie informacje o ewentualnych efektach ubocznych i nie szerzcie podejrzanych źródeł, bo w ten sposób niszczycie wizerunek kampanii szczepień.
#koronawirus #polska
@affairz: mówię o osobach potrzebujących dowolnej pomocy medycznej. "Zajęty respirator" nie należy rozumieć jako "zajęta maszynka za 20k", tylko jako "grupa medyków zaabsorbowana trudnym leczeniem".
Nie wiem ilu ludzi podważa sam fakt istnienia epidemii i ofiary. Ja tego nie podważam, ale podważam sens wprowadzania lockdownów, których efektów nie widać. Rok temu mieliśmy się poświęcić na 2 tygodnie, a poświęcamy się od roku, rozpieprzamy gospodarkę, psujemy sobie zdrowie psychiczne, a w tym czasie władza i tak gówno robi.
Ja się zaszczepiłem i polecam każdemu ale mam też znajomego który się nie szczepi i każdemu odradza i podaje argumenty z dupy.
Nie przetlumsczysz mu mimo że widziales na własne oczy co ta choroba robi.
Sprawdzając dane to wygląda to tak, że od grudnia pierwsza dawka zaszczepiliśmy 3 233 998 osób. Ostatnia doba: 26 841 (tu niestety nie ma rozróżnienia na podanie 1 i 2 dawki, załóżmy optymistycznie, że to tylko osoby, którym podano pierwsza dawkę). Średnia szczepień z ostatnich 7 dni to 70900 osób dziennie.
Ludność
38.4mln ~ na
Do tego czasu niestety restrykcje będą, mniejsze bądź większe. Żadna opieka
@Herubin: Serio jest możliwe nie stykać się z żadnymi ludźmi po 50 poza rodzicami? xD Jestem ciekaw, jak wygląda praca, otoczenie ludzi takich jak wy.
Poniekąd tłumaczy to, dlaczego wykopki mają taki stereotypowy i niechętny, czasami wręcz nienawistny stosunek do starych ludzi - najwidoczniej po prostu ich nie znają i bazują na swoich infantylnych wyobrażeniach.
@Tooroo: ja wierzę, jeśli nie będzie żadnych dramatów w przebiegu kampanii szczepień.
Twoje obliczenie jest poprawne, ale opiera się na założeniu, że dostawy cały czas będą takie same jak w 1. kwartale. Taki scenariusz byłby prawdziwą katastrofą – harmonogramy mówią o kilkukrotnym wzroście.
Czyli teraz głównym problemem jeśli chodzi o ilość szczepionych dziennie osób jest dostępność szczepionki? Ok, zakładając, że jest to prawda to nadal uważam,, że moje założenia są dość realistyczne, a harmonogram to wariant optymistyczny. Szczególnie, że dotychczasowe dostawy były realizowane z opóźnieniami.
Wujek zmarł. Znajomy że studiów 1 raz przeszedł lekko, teraz po 3 miesiącach złapał znowu. Leży pod tlenem....
Mnie ten wirus nie załatwi bo jestem zdrowym 20-kilku latkiem i mam go gdzieś. Proszę mnie tu nie straszyć.
@tomasztomasz1234: ciekaw jestem na ile ralne bylo by mozliwe zamkniecie wszystkich w domach na 2tyg, w chinach bodajze tak bylo, drastryczne posunięcie, ale mogło by najszybiej pomóc..
@Drewmalino: poza Hubei nie było