Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #webdev

Mirki, mam takie pytanie, które mnie męczy. Pracuję już 2 rok komercyjnie jako developer pluginów/skór do Wordpressa, ze stacku co na codzień używam PHP, SCSS, JS, Webpack, Conditional Commits+Semver. Zrobiłem już parę większych projektow.

1. Gdzie iść z tego miejsca? Niby w Wordpressie jest dość zamknięte środowisko, ale po godzinach lubię się dokształcać z innych technologii. Myślałem, by spróbować dalej się Reacta uczyć + ewentualnie potem Laravel. Idę pod full stacka naturalnie.

2. Myślałem ostatnio o uwaga, naucę matematyki. Całe życie miałem z tym ogromne plecy i jak są jakieś bardziej złożone problemy matematyczne to mi mózg topnieje, czy warto przed 30 zacząć sobie jeszcze naukę takiej fest matematyki? Czy jako fullstack web developer może to być w jakikolwiek sposób przydatne dla mnie? Zapytanie co mnie tak wzięło na tą matematykę. Otóż, ostatnio klient mnie prosił o wygenerowanie widoku 3D jakiejś sceny w przeglądarce, ogarnąłem sobie Three.jsa, ale ustawienie odpowiednich parametrów to był ból i droga przez mękę bo np. niektóre argumenty poprosiły mnie o radiany, a ja nie mam pojęcia co to jest radian xD. Jak oglądałem na YT jak gościu w C# pisze prostą grę 3D pokroju Wolfensteina 3D sprzed 40 lat to jak widziałem jakie czary tam odprawia to myślę sobie "no kurde, to ja to jestem dupa jednak nie programista".
  • 5
  • Odpowiedz
1. Gdzie iść z tego miejsca? Niby w Wordpressie jest dość zamknięte środowisko, ale po godzinach lubię się dokształcać z innych technologii. Myślałem, by spróbować dalej się Reacta uczyć + ewentualnie potem Laravel. Idę pod full stacka naturalnie.

@czorny_lis: Nie ma jednej, dobrej, naturalnej drogi. Część osób zaczyna się mocno specjalizować w WP robiąc coraz to bardziej specjalistyczne wtyczki, które kosztują już większe pieniądze, ale i rynek jest węższy. Spójrz jak się rozrosły takie projekty jak WPML czy Toolset. Czy popularniejszy ACF.

Inni idą w specyficzne "odnogi" WP, gdzie np. Wordpress pełni rolę jako headless CMS. Inni w optymalizację pod kątem wydajności (i nie chodzi mi o instalacje wtyczek, ale np. poprawki istniejących wtyczek czy
  • Odpowiedz
@czorny_lis:
1. Rób co lubisz, technologia ciągle się zmienia, nikt Ci nie powie co będzie rządziło na rynku za x lat. Najważniejsze żeby się rozwijać w swoim tempie, zdobywać kontakty i pracować z fajnymi ludźmi. Inaczej to droga do wypalenia.
2. To zależy. Jeśli pracujesz w webdevie i robisz ecommerce, to rzadko będziesz potrzebował takiej wiedzy.
Jeśli właścicielem biznesowym projektu nie jest Katedra Matematyki to prawdopodobnie nie będziesz musiał sobie
  • Odpowiedz
@czorny_lis: 1. React spoko, ale nie wiem czy idzie w parze z Laravelem, poszukaj ofert pracy na fullstack i zobacz czego wymagają, IMO najczęściej jest to jakiś node.js.
2. Jak nie zamierzasz robić gier 3d itd, to możesz olać.
  • Odpowiedz
Jak nie zamierzasz robić gier 3d itd, to możesz olać.

@doee: juz widzialem kod takich osob i to nie w gamedevie. Potrafia najprostszy problem rozwiazywac tak na okretke i nie patrza na wydajnosc ze dziekuje. Nauka matematyki to zawsze dobry pomysl. Rozwija abtrakcyjne myslenie, uczy logiki i umiejetnosci rozwiwzywania problemu przez metodyczne podejście.
  • Odpowiedz
@leoha: równie dobrze mógłby się uczyć fizyki albo chemii, sama wiedza o matematyce nie ma przełożenia na programowanie. Specyficzność to jest klucz - nie widzę sensu nabijania godzin w nauce algebry, skoro mogę w tym czasie poznać technologie w których chciałbym się rozwijać, a zagadnień potrzebnych w projektach mogę się nauczyć podczas ich robienia.
  • Odpowiedz