Wpis z mikrobloga

Jak zrobić sieć do Virtual desktop dla #oculus #quest2? Przymierzam się do kupna routera TP-LINK Router Archer AX10 i zbudowanie sieci w ten sposób: PC -> kabel 5e -> router -> wifi 6 -> Quest 2. Lecz jedna rzecz daje mi do myślenia, router ten na #wifi osiąga prędkość 1200 Mbit/s, a po kablu jest 1000 Mbit/s czyli mamy straty 200 Mbit/s na drodze do routera. Nie lepszym rozwiązaniem będzie połączenie PC z routerem również przez wifi? Jak to wpłynie na opóźnienie? Tylko do tego musiałbym dokupić kartę wifi 6.

Jak wy macie zbudowane swoje sieci do questa 2?

#siecikomputerowe #wirtualnarzeczywistosc
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

PC -> kabel 5e -> router -> wifi 6 -> Quest 2.

@ominius: Mam taką sieć ale z WiFi 5GHz (TP-Link AC1200) i śmiga ostro. Tak, karty sieciowe w komputerach / routerach zwykle są gigabitowe więc stracisz te ~200 Mbps ale prawda jest taka że Quest nie dobije do takiego transferu. Zwykle jest to 600 - 800 Mbps w zależności od ustawień.
  • Odpowiedz
Nie lepszym rozwiązaniem będzie połączenie PC z routerem również przez wifi?

@ominius: bardzo nierozsądny pomysł. Nie rób tego. Powyżej 300 Mbps nie ma za bardzo sensu (prawo zanikających korzyści), a komputer bardziej się męczy żeby taki sygnał zakodować
  • Odpowiedz
@ominius:

Nie lepszym rozwiązaniem będzie połączenie PC z routerem również przez wifi?

Teoretycznie tak, ale stos WiFi w Windowsie jeżeli chodzi o karty WiFi zewnętrzne (dongle / PCI-E) jest fatalny i będziesz miał transfer jak na routerze za 100zł XD
  • Odpowiedz
@Raffael: Ja nie pytam ile raportuje ale na ile ci dziala. To, ze karta wifi wynegocjuje taka predkosc nie oznacza, ze tyle wyciagniesz. Na start obcinasz realna predkosc (wifi nie dziala w duplexie) o polowe a to przy idealnym zasiegu bez zaklocen, im jestes dalej tym predkosc bardziej spada.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: @Raffael: Dodam że router będzie stał 1-1.5m. od gogli i bez żadnych przeszkód po drodze. Da się na tym ustawieniu, co podałem, wyciągnąć 90hz przy pełnej rozdzielczości? a w przyszłości 120hz o ile wejdzie ten update?
  • Odpowiedz
Da się na tym ustawieniu, co podałem, wyciągnąć 90hz przy pełnej rozdzielczości

@ominius: Tak, na słabszy routerze testowałem 90Hz ale nie widziałem różnicy (poza Beat Saber).
  • Odpowiedz
@ominius: ale wy macie wszyscy swiadomosc, ze VD maksymalnie streamuje po wifi 150 mb/s? xD Tutaj nie przepustowość ma aż takie znaczenie, ale to żeby mieć jak najmniejsze opóźnienie ;)
  • Odpowiedz
@ominius: VD i tak streamuje max 150Mbps więc nie ma znaczenia czy weźmiesz wifi5 czy wifi 6. Jedyna różnica jest w możliwościach podpięcia większej ilości sprzętu na raz do routera, ALE...uważaj na AX10, dużo ludzi ma z nim problemy z występującymi raz na jakiś czas dużymi skokami opóźnienia. Obczaj sobie na discordzie Virtual Desktopa. Sam go miałem i też miałem ten problem. Poza tym Network Latency miałem identyczne jak z
  • Odpowiedz