Wpis z mikrobloga

Czy na kierunku matematyka potrzebna jest znajomość informatyki/programowania i w jakim stopniu?

Chodzi mi oto, że zamierzam iść na matematykę, ale nie mam żadnych podstaw z programowania (tak samo z informatyki miałem słabe oceny - po prostu tego nie lubię) i czy będzie tego dużo na tym kierunku, czy można to ominąć?

#studbaza #matematyka #informatyka #programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kingwing1: sprawdziłeś program studiów? zwykle na matematyce są podstawy programowania, algorytmy i struktury danych (ale w bardziej matematycznym sensie - np dowodzenie poprawności algorytmów, dowodzenie złożoności obliczeniowej), potem są obliczenia numeryczne, jakiś matlab, R
  • Odpowiedz
sprawdziłeś program studiów?

@mcnight95: tak, ale już nie pamiętam i nie wiem jak wygląda to w praktyce

zwykle na matematyce są podstawy programowania, algorytmy i struktury danych (ale w bardziej matematycznym sensie

@mcnight95: czyli mogę na spokojnie iść i nauczą mnie od zera?
  • Odpowiedz
@kingwing1: Ja na informatyce mialem ludzi co nigdy programowania nie dotkneli przed studiami, na matmie sie w ogole nie przejmuj, tak czy siak do matmy bedziesz uzywal np. MatLaba, tego nie przeskoczysz, bo matematyki sie teraz nie uprawia olowkiem na kartke papieru
  • Odpowiedz
@OlekAleksander: tak, matematykę dalej uprawia się głównie ołówkiem i kartką papieru. W niektórych działach można sobie pomóc komputerami lepiej bądź gorzej, ale często jest to jedynie narzędzie do załapania wyczucia zanim się złapie za ołówek
  • Odpowiedz
@Kresse: @koostosh: wszystko zależy od dziedziny, jak ktoś zajmuje się deep learningiem to przecież nie będzie mnożył macierzy na kartce, podobnie jeżeli ktoś się zajmuje jakimś modelowaniem matematycznym
  • Odpowiedz
@kingwing1: na wstępie nikt od ciebie umiejętności programowania nie będzie wymagał, obsługi excela tylko podstawowej. Ale później nie uciekniesz od konieczności nauczenia się tego.
Generalnie więcej informacji dotyczących ilości informatyki na danych uczelniach musisz szukać w planach studiów (każda uczelnia może się przy tym różnić), ale zazwyczaj wygląda to mniej więcej tak:
- nie spotkałem się jeszcze, żeby jakaś uczelnia nie miała na matematyce obowiązkowego kursu programowania, a kurs 2 semestralny nie
  • Odpowiedz