Wpis z mikrobloga

Czy bardzo się pomylę jak napiszę że w kraju w którym co 10 osoba ma swoj samochód tylko co setna kiedykolwiek odwiedzi salon samochodowy i kupi nowe auto?
Właśnie stoje w korku za BMW 7 i tak sobie wyobrazam ze ja nigdy w życiu nie kupię nowego auta z salonu bo nie będzie mnie stać zeby za gotówkę kupić nowy samochód.
#samochody #motoryzacja #polska #pieniadze #bieda
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiersiowkaPelnaZiol: nie bylaby. ja mam firme w tej firmie zatrudniam sie na jakiejs tam pensji
znam ludzi ktorzy mieli tu firme cale zycie i maja emeryture rzedu 1500 euro
wydaje ci sie ze to duzo, ale ja za 25 lat pewno dostane polowe tego jak nie mniej

ale co mi sie podoba ze majac firme mozna odkladac na emeryture
ja z zona przez 3 lata odlozylem ponad 200k euro (koszt
  • Odpowiedz
@rafaczu: ale co to ma do rzeczy? Op chce nowe auto więc może je mieć dość tanio, a to że zapłaci odsetki to inna kwestia, z drugiej strony może kupić auto za 10k i tak pożyczać na naprawy, więc koszt chwilówki na małą kwotę może wyjść tyle co leasing dużej ¯_(ツ)_/¯
Jak się nie ma kasy to trzeba nią mądrze dysponować i przeliczyć czy nie bardziej się opłaca trochę tych
  • Odpowiedz
@rafaczu: Tu sie mylisz. Najlepsza opcja zakupu auta jest leasing. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie wydajesz gotówki, ktora mozesz obracac a koszt leasingu na 3lata to moze byc tylko 2% rocznie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dodatkowo i tak nie wrzucisz calego auta w koszty tylko wlasnie rata miesieczna. Kolejna sprawa, ze z roku na rok gotowka jest coraz mniej warta. Potem po
  • Odpowiedz
@Dorth: To wyjaśnij mi jak możesz jeździć za darmo jeżeli wydajesz na samochód stałą kwotę miesięcznie? Te pieniądze to czyje są? Nie Twoje? Oczywiście że Twoje. Auto kupione w leasing możesz sobie wrzucić w koszty, to prawda, ale podobnie w koszty możesz sobie wrzucić auto, które kupisz za gotówkę. Opłacalność leasingu wynika z faktu, że masz gotówkę, którą możesz obracać, a nie lokujesz jej w aucie, bo za niewielką część
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rafaczu: +
W końcu to ktoś ładnie w słowa ubrał.

Leasing jest droższy niż kupno za gotówkę a wykopki to polecają bo "możesz obracać reszta kapitału", te same wykopki kupują w #gielda na górce i sprzedają w dołku no ale obracają kapitał xD
Przy tym te 5 proc rocznie kosztów leasingu (powiedzmy sobie ze 2 proc to rzadkość) + ubezpieczenia ac, gap itp. Nie zrównoważą zysków z #gielda (minus
  • Odpowiedz
@rafaczu: @SpeedFight: Panowie ale mylicie leasing z wynajmem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Od początku OC+AC jest przeliczane dla Ciebie prywatnie, więc tu nie ma zwyżek za to, że leasing. Wrzucasz w koszty to ubezpieczenie. GAP to genialna sprawa, której normalnie nie ma a nie martwisz się jak w drugim roku dostaniesz całkę lub Ci auto ukradną a Ty zostajesz z kasą za która nie kupisz tego co
  • Odpowiedz