Aktywne Wpisy
edenptlg +682

Amigoyamigo +67
Wyjechałem z Polski w 2017 i to chyba była najlepsza decyzja w moim życiu. Oczywiście zachód ma też swoje problemy, nigdzie nie jest różowo i koszty życia są różne ale mimo wszystko codziennie rano budzę się z uśmiechem na twarzy że nie jestem w ojczyznie. Jestem po prostu szczęśliwy. Szczęśliwy że nie muszę codziennie walczyć o przeżycie, szczęśliwy że mam normalna pracę, szczęśliwy że moje pieniądze z podatków idą na normalne usługi

razem z niebieskim stanęliśmy przed ogromnym dylematem jakim jest zakup własnego kąta.
Naszym głównym problemem jest wybór czy będzie to dom szeregowym w mieście z własnym kawałkiem ogrodu (plusem oczywiście jest lokalizacja, komunikacja miejska oraz odległość ważnej infrastruktury oraz to, ze będzie to oddane w stanie deweloperskim)
Drugą opcją jest kupno działki pod miastem i budowa własnego domu(ceny działki niestety dość wysokie, rozglądamy się już około 2 miesiące i póki co nie ma nic, co by nas do końca satysfakcjonowało). Minusem jest to, że oboje jesteśmy zieloni w kwestii budowy i wszelkich formalności oraz nie mamy zbytnio czasu by go poświęcić na załatwianie wszystkiego.
Jedni uważają ze szeregówka to nie jest dobre rozwiązanie, wykonanie kiepskie, brak prywatności oraz że w tej cenie wybudujemy dom i będziemy mieć większą działkę.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, co byście wybrali?
-kupno domu szeregowego z rynku pierwotnego (w mieście)
-kupno działki i budowa domu pod miastem (max 10-15km)
Zdjęcia dla przyciągnięcia uwagi
Drogie Wykopki,
razem z niebieskim stanęliśmy przed ogromnym dylematem jakim jest zakup własnego kąta.
Naszym głównym problemem jest wybór czy będzie to dom szeregowym w mieście z własnym kawałkiem ogrodu (plusem oczywiście jest lokalizacja, komunikacja miejska oraz odległość ważnej infrastruktury oraz to, ze będzie to oddane w stanie deweloperskim)
Drugą opcją jest kupno działki pod miastem i budowa własnego domu(ceny działki niestety dość wysokie, rozglądamy się już około 2 miesiące i póki co nie ma nic, co by nas do końca satysfakcjonowało). Minusem jest to, że oboje jesteśmy zieloni w kwestii budowy i wszelkich formalności oraz nie mamy zbytnio czasu by go poświęcić na załatwianie wszystkiego.
Jedni uważają ze szeregówka to nie jest dobre rozwiązanie, wykonanie kiepskie, brak prywatności oraz że w tej cenie wybudujemy dom i będziemy mieć większą działkę.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, co byście wybrali?
-kupno domu szeregowego z rynku pierwotnego (w mieście)
-kupno działki i budowa domu pod miastem (max 10-15km)
Zdjęcia dla przyciągnięcia uwagi
#budownictwo #dom #mieszkanie
#mieszkaniedeweloperskie #budowadomu
źródło: comment_1610994223q5gHepE3XUyf9kZMQVq2id.jpg
Pobierz@eruvenis: ale skąd wykopki mają wiedzieć jakie wy macie preferencje i priorytety w życiu? Czy dużo korzystacie z infrastruktury czy wolicie siedzieć przy kominku? Czy jesteście zaradni by sobie zorganizować coś w zimę jak piec
@eruvenis: W szeregowcu nie mieszkałem, więc się nie wypowiem.
Ale mieszkałem za dzieciaka w centrum wsi, 15km od miasta powiatowego i o ile na początku spoko (pieszy dystans do spożywczaka, podstawówki, gimnazjum, apteki, remizy, boiska, przedszkola)...
Tak jak się zaczynają korepetycje, baseny, karate, szkoły muzyczne itd., to było to istne piekło. Rodzice musieli mnie wszędzie wozić, bo pks jeździł raz na ruski rok
Mamy 3ke dzieci ale myśle ze i przy 2ce tak by się to skończyło, że wyprowadzając się za granice miasta robiłabym za szofera dzieci bez opcji pracy na cały etat. Szkoła/przedszkole/żłobek/basen/karate/rehabilitacja/lekarz/angielski/zakupy/ spotkanie z kolegami itp itd i nagle się okazuje ze nie możesz wyjść z auta, wizyta w biedronce to misja na Marsa i
U mnie aktualnie hierarchia (po mieszkaniu w domu => mieszkaniu i posiadaniu znajomych żyjących w szeregówkach) to szeregówka w dobrej lokalizacji => mieszkanie => dom, dlatego że jestem młody i nie chcę mieszkać na wygwizdowie a ceny domów/działek blisko dużego miasta
Sama sobie musisz odpowiedzieć, czy wolisz lepsza lokację taniej, czy więcej przestrzeni i dowolność architektury. W czym ci tu mają wykopki pomoc?
@Bellissimo: jednak to