Wpis z mikrobloga

@glock89: dzięki bardzo za odpowiedź, czyli dla nas masakra z tymi etykietami:(
Jeszcze co do punktu pierwszego - niektóre mają 26, inne 60%. Ale to się domyślam, że wystarczające ilości, żeby nałożyć akcyzę. No nic, jest dramat, ale dzięki za informację!
  • Odpowiedz
@Bry_siema myślę że możesz wydrukować taka ilość etykiet ile jest puszek i dołączyć do palety. Tzn. Anglik niech to zrobi. Nie klejąc ich. Wyślij mu wzór etykiety niech wydrukuje w takiej ilości jakiej trzeba i niech luzem dołoży do wysyłki. Masz kod celny tego towaru?
  • Odpowiedz
@glock89: tak, mam kody towarów. Oznaczyć nimi etykiety?
Może to być jakieś wyjście, pewnie tak spróbujemy następnym razem. Teraz już duże zamówienie w drodze z Poznania do urzędu we Wrocławiu, więc będę próbować się jakoś dogadać, pojadę od razu ze wszystkimi etykietami i zobaczymy.
  • Odpowiedz
@glock89: dzięki bardzo, ale to na szczęście ogarnięte, mamy tę regułkę i 0% potwierdzone :) ale towar już półtora tygodnia w polsce, trzymają nam go w poznaniu, nie wiedzą kiedy wyślą do wrocławia, bo nie mają transportu (xD) i obecnie już nie odbierają telefonu.
A jeszcze pytanko - jak już się doczekamy tego towaru we wro i uda mi się okleić te ileś tysięcy opakowań to co z ADRami? Będę
  • Odpowiedz
@Bry_siema ale już jest po odprawie celnej? Nie wiem jak jest z adr to nie pomogę ale na puszce każdej też masz oznaczenia o ADR a wydaje mi się że ADR służy do transportu więc palety nie muszą być oznaczone.
  • Odpowiedz
@glock89: ok już coś wiemy, najbardziej zaskakująco wyszła akcyza - do 5l bejcy wyszło prawie 200 zł akcyzy. W niej jest ok. 60% alko. Czyli to praktycznie koniec biznesu, polskie bejce 5l kosztują ok. 80 zł a my samej akcyzy mamy zapłacić 200... tragedia.
  • Odpowiedz
@Bry_siema niestety, brexit zweryfikuje niektóre biznesy jak dla mnie lepiej iść w coś czego nie ma w UE a jest w Anglii część firm się wykruszy popyt zostanie ten sam a podaż spadnie.
  • Odpowiedz