Wpis z mikrobloga

• 6
Ja np. mam głupi nawyk zbyt częstego wciskania sprzęgła, np. podczas hamowania

@BlackPinguin: to jest głupi nawyk? Najpierw sprzęgło, potem (nie puszczając sprzęgła) hamulec. Ja tak ZAWSZE robię. Sam hamulec tylko bardzo, bardzo rzadko żeby np. przyhamować lekko, jednak dużo pewniej czuję się robiąc najpierw sprzęgło - wiem, że silnik mi nie zgaśnie, a bardzo często hamowanie jest związane koniecznością zmiany biegu na niższy, więc bez sprzęgła to nie bardzo.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@BlackPinguin: Jak w ostatniej chwili zorientujesz się że to już Twój zjazd z trasy to lepiej go omiń niż wykonuj gwałtowne manewry. Czasem nadrobisz 30 km ale to nic.
  • Odpowiedz
@BlackPinguin: Puszczaj debili. Widzisz że ktoś za tobą się pulta, jedziesz 80 tam gdzie dozwolone 90, a gość siedzi ci na zderzaku, chce 100 i więcej? Jak masz możliwość, wiesz że wykona manewr bezkonfliktowo(czyli z przeciwka nic nie jedzie) zjedź delikatnie na pobocze, puść kierunek w prawo na jeden cykl i zwolnij.

Taki i tak będzie #!$%@?ł. I tak będzie cię chciał wyminąć. Więc lepiej by to zrobił jeśli na
  • Odpowiedz
@InterferonAlfa_STG: jeżeli odwracając głowę w lewo widzisz jedynie słupek to radzę zrezygnować z jazdy i udać się do okulisty, bo masz zwężony zakres pola widzenia.

Tak, obracam głowę nawet przy 140 i dzięki tej metodzie udało mi się uniknąć kolizji na autostradzie.
  • Odpowiedz
Tak, obracam głowę nawet przy 140 i dzięki tej metodzie udało mi się uniknąć kolizji na autostradzie.

@Endorfinek: w lusterka i tak musisz spojrzec przed wyjazdem na lewy pas zgodnie ze sztuka dwa razy. Chocby jechalo R8 300 na godzine to bys zauwazyl konwencjonalnie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@BlackPinguin: nie stój na skrzyżowaniu z wciśniętym hamulcem. Szanuj układ hamulcowy i innych za Tobą. To oznacza że musisz się zaprzyjaźnić z ręcznym ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak widzisz przed sobą kogoś kto nagle bez przyczyny włącza wycieraczki to uważaj bo to może być kobieta która chciała włączyć kierunkowskaz ;)
  • Odpowiedz
@BlackPinguin: zawsze wypatruj na drodze pasów i kontroluj ich punkty styku z chodnikiem, nigdy nie wyprzedzaj na pasach, a i nawet poza nimi jeżeli auto które wyprzedzasz zwolniło i nie wiesz czemu, to też warto zwolnić (coś może, chodź nie musi, dziać się na drodze) - to samo się tyczy auta jadącego przed tobą, jeżeli jeszcze nie hamuje ale widzisz światła stopu, zdejmij nogę z gazu i połóż na hamulcu,
  • Odpowiedz
@menesis: najlepiej stać na biegu, a jak się nie da to stanie na ręcznym tylko mocniej utrudni płynność ruchu. Bo stanie taki baran na ręcznym i jak się zapali zielone to zamiast ruszyć od razu to ten zrzuca ręczny, szuka biegu i okazuje się że przez skrzyżowanie przejadą 2 samochody zamiast 10.

@BlackPinguin: patrz w lusterka, i jak się boisz jeździć i jazda wywołuje u Ciebie lęk to
  • Odpowiedz