Wpis z mikrobloga

Nie interesuję się numizmatyką, ale poniższą monetę chętnie bym kupił, z uwagi na doniosłość historyczną jaka za nią stoi. Jest to hexagram - srebrna moneta cesarza Herakliusza. Została wykuta w pierwszej połowie VII w., w czasie wojny z Persją, mającej niezwykle dramatyczny przebieg. Bez krzty przesady można powiedzieć, że Bizancjum/Cesarstwo Rzymskie stało wtedy na krawędzi zagłady. W ramach ostatniego wysiłku cesarz zaczął reorganizację armii oraz poszukiwał środków na jej opłacenie. Pomoc przyszła z kościoła, który masowo zaczął oddawać srebro w celu przetopienia na monety. Korzystając głównie z tego źródła Heraklisz zaczął wybijać swoje hexagramy. Na rewersie monety możemy przeczytać łacińską sentencję "Deus adiuta Romanis" - "Boże dopomóż Rzymianom". Był to wyraz desperacji w krytycznej sytuacji w jakim znalazło się państwo oraz wschodnie chrześcijaństwo (Persowie stosowali okrutne represje).

W kampanii ostatniej szansy Herakliusz porzucił Konstantynopol, europejskie prowincje oraz Anatolię i wraz ze swoją armią uderzył w samo serce perskiego imperium. Po kilku latach bitew, potyczek i manewrów Persowie w 627 r. przegrali Bitwę pod Niniwą i zostali ostatecznie pokonani.

Jak widać monety te są unikatowe, zarówno pod względem okoliczności w jakich zostały wybite jak i stosunkowo krótkiej ,,serii" (kolejni cesarze też wybijali hexagramy, ale głównie chodzi o te pochodzące od Herakliusza). Bezcenny eksponat dla każdego szanującego Cesarstwo Bizantyjskie.

#historiawojen #historia #ciekawostki #numizmatyka #bizancjum

wjtk123 - Nie interesuję się numizmatyką, ale poniższą monetę chętnie bym kupił, z uw...

źródło: comment_1610365421E93TogCT9P3xEVcIDnHcjH.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@The_Orz: Zazwyczaj hammer jest oznaczony dosyć widocznie, najczęściej trzeba się dokopać do kosztów wysyłki bo te czasami mogą nie powiem - zaskoczyć. Licytowałem na może 10 i więcej aukcjach, nigdy nie miałem problemów z kosztami i niczym nie byłem zaskoczony. Czasami dom aukcyjny chce wysyłać jak najtaniej zwykłą pocztą i jak się upomne o kuriera to wtedy no... koszt jest spory :)
  • Odpowiedz