Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Hej Mircy, pod choinkę dostałem system ostrzący Ganzo, jako że standardowe osełki nie zadowalały mnie w 100% dokupiłem zestaw osełek widoczny na zdjęciu w gradacjach od 1500-8000.
I mam pewien problem ponieważ o ile widać różnicę pomiędzy osełkami 1500 Ganzo i Bacher, ta od Bachera robi dosłownie brzytwę. Jednak ostrzenie kolejno osełkami 3000-8000 powoduje że ostrze jest coraz bardziej tępe xD
Kolejną rzeczą, która mnie zastanawia to to że osełka 1500 jest gładka jak lustro a kazda kolejna jest coraz bardziej szorstka, to normalne czy o czymś nie wiem w tej tajemnej sztuce ostrzenia?

#noze #victorinox #survival
Trololo - Hej Mircy, pod choinkę dostałem system ostrzący Ganzo, jako że standardowe ...

źródło: comment_1609253459GKPFQquWJS0u6vC91TOEwp.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Trololo kup se zestaw diamentów od Chińczyków, będzie lepiej niż to. A na pewno bardziej uniwersalnie. Orginalne kamienie ganzo to w zasadzie od razu w kosz. Druga rzecz: potrzebujesz jeszcze stropu skórzanego i pasty. Co do pasty znów polecam diamentowe od majfrendów. Stropy możesz kupić też u nich. Stropy od Bachlera są jakościowo super, ale jak to będziesz robić pierwszy raz to możesz je zniszczyć i trochę szkoda. Możesz sobie też
  • Odpowiedz
  • 0
@Kruk: dzięki za odpowiedź.
Kamiwnie są nówki równiutkie. Ten czarny Victorinox służy mi za odniesienie ostrości bo jest nowy i tnie jak żyletka, próbowałem na kilku nożach: stary vicek, leathermann, kuchenny Fiskars edge, kuchenne victorinoxy.
Na każdym to samo: 1500 robi żyletę, która goli włosy (chociaz nie tak jak ten czarny Vicek) a każda gradacja zaczyna tępić coraz bardziej. I porównując to 8000 bachera jest w dotyku jak 600 ganzo
  • Odpowiedz
  • 1
@Trololo drut (ang. burr). No bo po czym poznajesz że już czas zmienić stronę noża albo gradację?
Co do kamieni, jest duży rozrzut jakościowy między majfrendami, i nie mam sprawdzonego żeby ci polecić. Ale powinny być ok. Co do gradacji, ja sobie kupiłem największy komplet 11 kamieni, i to była przesada ( _). Polecał bym 240 jeśli masz noże wyszczerbione albo do przeprofilowania, i potem 400, 800, 1500,
  • Odpowiedz
  • 0
@Kruk: a, chodzi o to jak zaczyna sie podwijać krawędź. Stronę u gradację zmieniam "na oko", te podwinięcie chyba robi się jak sie ostrzy "w dół" ostrza, ja cofając kamień podnoszę go. Teraz juz nie wiem czy dobrze robię.
  • Odpowiedz
  • 1
@Trololo tak, takie podwijanie się to drut. Ostrzysz pod włos, czyli tylko z dołu do góry. I taki drut powinien ci się zrobić na całej długości. Jak już jest, zmieniasz stronę. I znów jak się zrobi, zmieniasz stronę i gradację, i ostrzysz aż się zrobi drut, wtedy zmiana strony. Jak już skończysz drut ściągasz stropem z pastą (ale tu odwrotnie, z włosem)
  • Odpowiedz