Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@AnonimoweMirkoWyznania: coś tam taka terapia pomaga ale jak dla mnie to raczej w takim przyswojeniu sobie teorii, tych wszystkich mechanizmów uzależnienia itp. Mam wrażenie, że o wiele więcej dają mi antydepresanty.
Dla skutecznej terapii brakuje mi samodyscypliny i cierpliwości ale chcę dać sobie kolejną szansę.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@AnonimoweMirkoWyznania: a ja uważam że bez farmakoterapii psychoterapia jest bez sensu, poza tym nie w każdym przypadku psychoterapia ma sens. Są ludzie którzy mają depresję nie przez jakieś zaburzone relacje, krzywdy z dzieciństwa itp. depresji można dostać bo szef za dużo wymaga, bo ciężko itd. a to często psychoterapia nie załatwi bo problem nie jest głęboko zakorzeniony a może wynikać z zaburzenia biochemicznego mózgu. U mnie po dwóch latach zrezygnowałem
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Dziękuje Ci, świetny komentarz do tego posta. Ludzie którzy są tak pogardliwi zwykle się boja - siebie, swoich uczuć.

Mi terapia (świetna terapeutka na nfz, praca półtoraroczna, dużo ciężkich chwil i przełamywania się) bardzo pomogła zmienić myslenie i nie wpadać w złe, autodestrukcyjne schematy. Poprawiła tym samym mój związek i nauczyla mówić o uczuciach. Polecam każdemu spróbować.
  • Odpowiedz
QQQ: Imo żeby taka terapia zadziałała, to musisz mieć też inne problemy psychiczne, by wmawiać sobie, że ktoś rozumie ciebie lepiej niż ty sam. W lekkich przypadkach może i to działa, ale jeżeli ten światopogląd opiera się nie tylko na podwalinach emocjonalnych, lecz także ma za sobą jakieś inteligentną argumentacje to nie ma opcji, że z tego wyjdziesz. A przynajmniej nie będziesz już tą samą, patrzącą trzeźwo na świat osobą.

Zaakceptował:
  • Odpowiedz
BiałaŻona: @dildo-vaggins:

a ja uważam że bez farmakoterapii psychoterapia jest bez sensu

No i fajnie, możesz też uważać, że na księżycu mieszkają jednorożce, ale to nie oznacza, że to uważanie jest czymkolwiek podparte. Jakbyś zamiast wygłaszać chłopskorozumowe opinie poczytał na temat, to mógłbyś się dowiedzieć, że skuteczność psychoterapii jest na tym samym poziomie co farmakoterapii, i chociaż wykorzystywane razem się wzmacniają, to nie jest tak że korzystanie tylko z
  • Odpowiedz