Wpis z mikrobloga

Jak prawidłowo ustawić taką sieć GPON bez wifi i 2 routery z wifi wpięte kablem do portu LAN. Gpon 192.168.1.1 ustawiłem jako serwer DHCP i od 192.168.1.4 w górę. Pierwszy router ma tryb AP i na sztywno 192.168.1.2 maska podsieci 255.255.255.0 adres bramy 192.168.1.1 i to śmiga. Następny to Xiaomi AX3600 Adres LAN ma 192.168.1.3, DHCP wyłączony i ustawieniem sieci mam problem bo nie może być z tej samej puli i mogę ustawić dopiero 192.168.2.1 i maska oraz brama jak w pierwszym (załączony zrzut). Niby działa, ale telefon łapie brak Internetu czasem. Co jest nie tak?
#pomocy #siecikomputerowe #xiaomi #router #pytaniedoeksperta
andromenda - Jak prawidłowo ustawić taką sieć GPON bez wifi i 2 routery z wifi wpięte...

źródło: comment_1606554802YjTngIB6UP6hYIvxY2iQMa.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bloodtech brama domyślna i adres ip muszą być w tej samej sieci. Tu masz dwie różne więc nie wiem jak to działa:) ustaw ip tego ap na 192.168.1.5 na przykład. Albo poszukaj czy mają coś takiego jak "bridge mode" wtedy podłączone urządzenia będą brały adres ip z GPON. Podesli jakiś schemat w paint np bo do konca nie kumam jak to masz podłączone.
  • Odpowiedz
mam problem bo nie może być z tej samej puli i mogę ustawić dopiero 192.168.2.1

@andromenda: do tego drugiego routera podłącz się do któregoś z jego gniazdek LAN i powinno być ok. Albo w ustawieniach szukaj możliwości wyłączenia NATa
  • Odpowiedz
"LAN and WAN can't have the same network segment"

@andromenda: z tego właśnie wynika, że ci się dwie strony tego routera gryzą. Gdzie na xiaomi ustawiasz ten adres 192.168.1.3 i gdzie wpinasz przewód prowadzący od Dasana?
  • Odpowiedz
@andromenda: no i super, a co masz ustawione po stronie WAN (nie powinno być nic, ale może masz tam jakieś ustawienia jeszcze z poprzednich prób)? W jakim momencie otrzymujesz ten komunikat o tym, że mają być różne podsieci?
  • Odpowiedz
@andromenda: Masz dwie opcje.

1. Ustawiasz WAN IP (IP address) na 192.168.1.3, brama 192.168.1.1, maska 255.255.255.0. LAN IP na np 192.168.5.1 + odpalasz DHCP z tej samej sieci. Będzie działać tylko masz 2 x NAT i urządzenia z różnych routerów będą w różnych sieciach. WAN port podłączasz do Dasana.
2. Trzeba w ustawieniach rutera odszukać bridge mode / access point mode. Podsyłam Ci jak to u mnie wyglada na TP-Link.
Bloodtech - @andromenda: Masz dwie opcje. 

1. Ustawiasz WAN IP (IP address) na 192...

źródło: comment_1606559551D81Oi9cqIChrPnoJh8Q7nN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@andromenda: dioda sieci może się nie świecić, bo sieci w sensie strony WAN nie ma, twoje urządzenie pracuje jako accesspoint. Apka widocznie też tylko przez WAN potrafi się zestawić.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bloodtech: 1 to jest domyślne ustawienie czyli podpięty pod wan i router ma swój domyślny adres 192.168.31.1 i swój serwer DHCP. Network ustawia sobie sam z DHCP gpon czyli 192.168.1.X.

2. Przy pierwszym uruchomieniu mam AP mode ale to jest wired repeater, ale nie mogłem wejść do konfiguracji l, może dlatego że miałem do wan wpięte wtedy
  • Odpowiedz
@andromenda: wszystko się zgadza. W pierwszym ustawieniu miałeś adres z pierwszej sieci ustawiony jako "network address", z tego adresu router widział "internet" i zgłaszał się do swoich serwerów, przez które łączy się z nim apka. ALE wtedy nie mogłeś ustawić tej samej sieci dla siebie. Obecnie masz to zrobione tak, że swoją adresację (z pierwszej sieci) masz ustawioną po stronie LAN tego routera, a strona WAN ustawiona jako DHCP i
  • Odpowiedz